Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommer ringa 112 i helgen – fest, sprit och båtliv ökar olycksrisken

Precis som tidigare år väntas nödsamtalen till 112 öka under midsommarhelgen. Förra året ringde 207 länsbor nödnumret under midsommarnatten.

Annons
(Bilden är ett kollage) Foto: TT

Det är flera faktorer som gör att nödsamtalen ökar under just midsommarhelgen. Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön.

– Dessutom har vi de traditionella faktorerna som ökar 112-samtalen; lön och möjligen vackert väder, säger Maria Khorsand, vd vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Förra året ringdes 1 420 fler nödsamtal än under en vanlig fredagsnatt, vilket innebär en ökning med 27 procent, enligt SOS Alarm.

– En sådan här helg är det extra viktigt att ta ansvar för sig själv och andra. Att hålla uppsikt över den som badar, använda flytväst på sjön och att ta extra god tid på sig på vägarna kan rädda både ditt och andras liv. Om olyckan är framme är hjälpen bara ett samtal bort – vem du än är, var du än befinner dig. Vi arbetar intensivt den här helgen och all övrig tid för att bidra till ett tryggare Sverige för alla, säger Maria Khorsand.

Förra året ringdes 207 samtal från Västmanland till 112 mellan klockan 18 och 06 på midsommarafton. Det kan jämföras med en vanlig fredagsnatt då 112 får i snitt 154 samtal från länet.

I hela landet ringdes det 6 749 samtal till 112 på midsommarafton förra året - jämfört med i snitt 329 en vanlig fredagskväll.

Karta: Så slipper du värsta trafiken i midsommar – här är de farligaste vägarna

Tre tips för en säkrare midsommar:

Mer läsning

Annons