Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för lurendrejare

Polisen varnar för bedragare som plingar på hemma och säger att du har vunnit pengar.

Annons

Sedan janauari har polisen i Västmanland fått in fyra anmälningar där bedrägerierna liknar varandra. Tre av bedrägerierna har skett i Västerås, ett i Arboga.I alla fyra fallen har bedragarna utgett sig för att komma från ett lotteriföretag.

I ett av fallen blev en 85-årig man i Västerås uppringd av en person som sa att 85-åringen hade vunnit pengar och bad om hans bankkontonummer. Personen i telefonen sa också att en annan person skulle komma hem till mannen för att föra över vinstpengarna till mannens konto. En stund senare ringer det på dörren och en man bad om att få låna 85-åringens bankkort för att föra över pengarna, han försvann sedan med kortet. Flera tusen kronor försvinner senare från kontot.

– Det här är väldigt fula och integritetskränkande brott där flera av de som drabbats är äldre personer, säger Lisa Sjölander, förundersökningsledare vid polisens krimjour.

Hon uppmanar folk att aldrig lämna ut bankkortnummer och CVV-kod, den tresiffriga sifferkombination som finns på baksidan av bankkort, till okända personer.

- Lämna heller aldrig ifrån dig bankkortet eller bankkoden. Seriösa företag ber aldrig att få bankkortuppgifter eller behöver bankkortet för att föra över vinstpengar, säger hon.

Mer läsning

Annons