Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjödramat: Björn hittade sin bror och brorson

Klockan hade precis passerat åtta igår kväll när det tre dagar långa sjödramat på Hjälmaren fick sin upplösning. De båda saknade Valenfiskarna hittades drunknade mindre än en kilometer hemifrån.

Annons
Utanför ön Valen hittades de två männen.

Björn Eriksson, bror och farbror till de förolyckade fiskarna, berättar om gårdagen och den senaste tidens starka känslor.

-Det var en fiskarkollega som hittade både min bror och hans son med hjälp av ekolod. De låg i ett område ungefär 400 meter nordväst om Valens nordvästra hörn. Vi hade inte hunnit söka där än, berättar Björn Eriksson och fortsätter:

- Vi fick upp dem i båten och jag körde in till Rävsviks hamn. Känslorna kom inte då, jag bara körde. Jag var som datastyrd...

-Han skulle ha fyllt 66 i morgon, brorsan. Så blir det så här. De var de mest rutinerade fiskarna i trakten, han och sonen. Ändå hade de inte flytvästarna på sig. Spärren som slår av motorn om det händer något var inte heller aktiverad. Jag kan inte förstå det, säger Björn Eriksson. Jag kan inte förstå det.

Det var under söndagskvällen som Björn hittade sin brorsons båt med fullt roderslag alldeles intill ön Foren.

En granne hade hört av sig och Björn gav sig ut. Först tyckte han att någon åkte vattenskoter. När han kom fram såg han att det var båten som låg och snurrade.

Vad som hänt Björns bror och brorson vill han inte spekulera kring. Men självklart har han sina funderingar.

- Något har ju gjort att de kastades av båten. Om det var vädret eller om brorsan fick någon känning från hjärtat är omöjligt att veta. Den ene kan ju ha hoppat i efter den andre och sedan har något gått fruktansvärt fel. Men som jag sagt förut: vi är den sextonde eller sjuttonde generationen yrkesfiskare här ute och vi är vana att hantera det mesta. Efter det här hoppas jag att folk verkligen förstår vikten av att använda flytväst. Jag är säker på att de hade klarat sig om de bara hade haft sina på sig, säger Björn och fortsätter:

- Mitt i all sorg känner jag en stor lättnad över att de har hittats. Hade de inte det hade de flytit upp snart ändå, för att sedan sjunka till botten igen. Då hade de kunnat ligga betydligt längre eller till och med aldrig hittats. Det har hänt tidigare och det är inte särskilt trevligt, säger Björn, som mitt i sorgen och kaoset skänker en tacksamhetens tanke till alla som engagerat sig i sökandet och också nu finns vid familjens sida.

Mer läsning

Annons