Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk får ingen lindring

Att vara sjuk i en kronisk men inte livshotande sjukdom är inget skäl för strafflindring, anser Högsta domstolen i en dom mot en 32-årig man från Västerås.

Annons

Högsta domstolen fastställer därmed Svea hovrätts dom på ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Men två av justitieråden - alltså de höga jurister som dömer i Högsta domstolen - poängterar att avgörandet är strikt juridiskt och att det inte påverkar mannens möjlighet att söka nåd hos regeringen.

Det var den 14 november 2008 som ett bråk uppstod på Bäckby som urartade i slagsmål. Under slagsmålet som från början var slag med knytnävar där 32-åringen deltog tog 32-åringens kamrat fram en kniv och högg en yngre man flera gånger i magen och mot huvudet. Den yngre mannen skadades svårt bland annat i levern och överlevde tack vare snabb sjukhusvård.

Polisen kunde snart hitta de båda männen. Tingsrätten dömde 32-åringens kamrat till ett och ett halvt års fängelse, men friade 31-åringen. Hovrätten gjorde en motsatt bedömning och fällde även 32-åringen för grov misshandel och gav även honom ett och ett halvt års fängelse.

32-åringen överklagade straffet till Högsta domstolen, yrkade på annan påföljd än fängelse eller i alla fall ett kortare straff och åberopade sjukdom.

Han har sedan 2002 lidit av en kronisk sjukdom som inneburit svåra magproblem och bortopererade delar av tarmsystemet med mera.

Högsta domstolen fastställer dock fängelsestraffet med motiveringen att en kronisk sjukdom som inte är livshotande inte i sig är skäl att reducera ett straff.

Däremot framhåller två av de fem justitieråden att beslutet är strikt juridiskt och hänvisar 31-åringen uttryckligen till möjligheten att söka nåd hos regeringen.

Justitieråden Dag Victor och Stefan Lindskog är eniga med rättens majoritet om att 32-åringens straff bör fastställas, men skriver att regeringen i ett nådeärende kan ta hänsyn till betydligt fler faktorer än som en strikt juridisk dom kan omfatta.

- Jag ska prata med (32-åringens namn) och höra med honom hur vi ska gå vidare, och om vi ska använda oss av nådeinstitutet, säger 32-åringens advokat Per Svedlund.

Mer läsning

Annons