Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog medpatientpå psykavdelning

Den 28-årige mannen blev plötsligt våldsam på Centrallasarettets avdelning 93 – och slog en medpatient med en stol av trä och metall.

Annons

På grund av det - och andra brott - har den 28-årige mannen, som kommer från södra Sverige men som varit familjehemsplacerad i länet, dömts till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var den 8 juni i år som 28-åringen, som vårdades för psykiska problem på Centrallasarettet, först försökte sticka en penna i ögat på en medpatient och därefter slog en stol med full kraft i huvudet på honom.

Den 4 november i år blev 28-åringen våldsam igen – den här gången mot en man som utövade viss tillsyn över honom i familjehemsboende. 28-åringen höjde en hammare mot den andre mannen och sparkade honom på benet.

Polis tillkallades då medan 28-åringen gick in och barrikaderade sig i sitt hus i norra delen av länet. När polisen kom fram hörde de hur 28-åringen slog sönder inredningen, trots att flera kringboende försökte tala honom tillrätta och få ut honom.

Polis gick då in, och trots att de var tre poliser och använde mycket pepparspray tog det lång tid innan de fick kontroll över 28-åringen.

Det är ett känt faktum att människor med vissa psykiatriska diagnoser visar nära nog immunitet mot polisens pepparspray.

Västmanlands tingsrätt stödjer sig på ett intyg som säger att 28-åringen lider och har lidit av allvarlig psykisk sjukdom. Därför slipper han fängelsestraff för sina brott.

Han döms i stället till sluten rättspsykiatrisk vård.

Mer läsning

Annons