Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåser det mer nu för tiden?

SMHI har djupdykt i vindmätningar över lång tid.

Har ni upplevt att det blåser mer nu än vad det gjorde förr i tiden? Har stormarna blivit värre?

SMHI har undersökt dessa frågor, men det är svårt att bedöma vindklimatet utifrån vindmätningar. Det beror bland annat på att observatören förr i tiden bara uppskattade vindstyrkan genom att titta på vindens påverkan på omgivningen.

Det fanns även tekniska problem när vindmätarna började användas. De satt inte på samma höjd, de påverkades olika av omgivningen och en del mätplatser flyttades. På 1950-talet blev det mer vanligt att SMHI-stationerna fick vindmätare som skulle sitta på standardnivå 10 meter över mark, men det var inte alltid att det stämde.

Det var först 1995 som cirka 120 automatstationer med likadana mätutrustningar installerades. Mätserierna är därför osäkra över lång tid, så för att undersöka förändringar av vinden använder man sig av den geostrofiska vinden istället. Den är beräknad utifrån lufttrycksobservationer och är en genomsnittlig vindhastighet mellan observationspunktena. Vind bildas på grund av skillnader i lufttryck och dess mätningar störs inte av förändringar i omgivningen och är därför mer pålitliga.

Resultatet som SMHI fick fram var att det i genomsnitt under perioden 1951-2010 blåser mindre och mindre, men att de värsta stormarna är lika svåra nu som förr.