Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev påbackad – tvingades amputera del av benet

Den 74-årige Fagerstabon var i Västerås för att handla. Det slutade med en dom i tingsrätten – och att en kvinna i 80-årsåldern från Västerås mist en del av sitt ena ben.

Händelsen inträffade i december 2016 på parkeringsplatsen utanför bland annat Ica Maxi Erikslund i Västerås. Mannen skulle backa ut från en parkeringsplats men såg inte kvinnan som gick med rollator bakom bilen.

Ett vittne såg på tio meters håll hur bilen touchade i eller stötte till kvinnans rollator med kofångaren bak, när rollatorn nådde bilens bakhjul välte den och kvinnan föll till marken.

Den äldre kvinnan skadade sig illa, hon bröt höften och läkarna var senare tvungna att amputera en del av kvinnans ena ben. Vittnena uppger samstämmigt att 74-åringens bil inte höll hög hastighet.

Bilisten uppger att han bländades av solen, han är osäker om han stannade till, men att bilen var i rörelse när kvinnan träffades.

74-åringen åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande av kroppsskada.

Västmanlands tingsrätt finner, bland annat mot bakgrund av vittnesmålen om bilens låga fart, att 74-åringen visade någon "särskild grad av oaktsamhet eller i övrigt tog någon särskild risk", även om kvinnans skador blev allvarliga.

Därför anser inte tingsrätten att hans handlande var sådant som gör att han kan dömas för brottet vårdslöshet i trafik.

Däremot är det utan tvekan så att han vållat kvinnans skador, vilket han också erkänt. Han döms därför för brottet vållande till kroppsskada.

Straffet blir 50 dagsböter à 150 kronor, sammanlagt 7 500 kronor. Han ska också betala det skadestånd till den olycksdrabbade kvinnan han medgivit att betala; 25 000 kronor.