Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev prognosen bra?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Alla, såväl vi proffs som vanliga användare engageras i frågan om hur bra eller dåligt väderprognosen stämde.

Annons

Det har blivit bättre och fortsätter att bli bättre hävdar jag tvärsäkert! Den största förbättringen gäller hur vädersystemen beter sig på längre sikt, fem dagar och längre. Några siffror har jag inte men en femdygnsprognos idag har lika god kvalité som en tvådygnsprognos för 25 år sedan.

En svårighet och felkälla ligger i hur man presenterar sina värden. Risk för skurar eller säg snöfall uttrycks i många fall kategoriskt. Exempelvis just där du finns blir det en regnskur mellan kl 16 och 18 som ger 14,6 mm. Med en sådan presentation är inte prognosen helt rätt mer än en gång på hundra och ändå kan man se den typen av prognoser som går ut till kunder. Här kan meteorologen bidra med hel del. I alla prognoser kan han/hon med sin erfarenhet göra en kvalitativ bedömning av prognosen, hur osäkert är väderläget, vad säger senaste prognos och andra prognosmodeller. Gäller det nära i tid, upp till 5-6 timmar så har man också stor nytta av observationer, satellit och radarbilder.

Var fanns regnet och hur kraftigt var det för 20 minuter sedan och hur stämmer det i förhållande till min prognos. Meteorologens röst, kroppsspråk och attityd har sen säkert större betydelse än vi anar.