Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli bättre på inredning med hjälp av regler, ergonomi och färglära

Höstens kursutbud speglar det utbredda intresset för heminredning. Och det handlar inte bara om "piff och dutt”. Ergonomi, regelverk och färglära är minst lika viktiga inslag på schemat.

Läs mer:

4 starka trender hösten 2017 – "ljust och fräscht" får ge vika

Vintage hemma hos VLT:s nya bostadsredaktör: "Mitt paradis"

Snyggt i butik just nu

När jag började var det mest deltagare vars hobby var att göra fint hemma.

Intresset för hem och inredning har nog aldrig varit större, och inte heller mer tillgängligt. I dag kan vem som helst lägga ut bilder på sitt hem i sociala medier och inspirera andra. Tv-kanalerna slåss om tittare till sina heminredningsprogram. Och intresset märks av även hos studieförbunden.

– Vi startade våra första, generella inredningskurser i början av 2000-talet. Sedan dess har intresset ökat för varje år. Deltagarna har fått en större medvetenhet och en vilja att fördjupa sig i processerna bakom slutresultatet, säger Margareta Bäckman, verksamhetsansvarig för konst, hantverk och estetisk linjeverksamhet på Medborgarskolan i Stockholmsregionen.

Beatris Bertarioni är inredningsarkitekt och leder kurser i inredning vid sidan av arbetet som inredningsdesigner på Ikea. Hon håller med om att intresset för heminredning har ökat stadigt under de dryga tio år som hon har undervisat. En tydlig skillnad är att dagens deltagare är betydligt mer pålästa, kunniga och att merparten av dem faktiskt har planer på att arbeta med inredning på ett eller annat vis framöver.

– När jag började var det mest deltagare vars hobby var att göra fint hemma. De visste inte så mycket om vad inredningsdesign egentligen innebär. I dag har de flesta av mina kursdeltagare förkunskaper och många vill gärna arbeta professionellt med inredning så småningom.

Läs även: "Trendenser"-Frida om hur du färgsätter ditt hem med 50/150-metoden

Hon är dock noggrann med att påpeka att inga förkunskaper krävs för att gå en grundkurs i inredning, bara intresset och viljan finns.

– Jag brukar starta varje kurs med att lyssna in vad deltagarna har för förväntningar och önskemål och utgå från det. Tillsammans med dem utformar jag sedan kursen, även om vi så klart har vissa moment som alltid är med på schemat.

Vad kan man förvänta sig att få ut av en inredningskurs? Det är förstås olika beroende på vilken arrangör man väljer. På de kurser som Beatris Bertarioni håller i handlar det inte bara om ”piff och dutt”, som hon lite skämtsamt uttrycker det. Nej, här startar kursdeltagarna från grunden med färg- och formlära, ergonomi, regelverk för möblering och belysning samt en hel del designhistoria.

– Det är viktigt att ha en god grund att utgå ifrån. På mina kurser lär man sig att förstå ett helt yrke, som inte bara består av kreativa val, utan har sina tydliga regler, normer och utarbetade arbetssätt. Men framför allt får man redskap för att, kanske i första hand, kunna förverkliga sina egna inredningsdrömmar.

De arbetar också med att teckna perspektiv, göra ritningar och skapa moodboards, det vill säga ett slags anslagstavlor med idéer och bilder som förmedlar den känsla man vill få till i rummet.

Med hjälp av en bild eller en färg får du fram känslan du är ute efter.

– Jag tycker att det är ett bra sätt att få till en icke-verbal beskrivning av vad man vill med sitt rum. Med hjälp av en bild eller en färg får du fram känslan du är ute efter. Jag brukar tipsa mina elever om att inte bara läsa inredningsmagasin, utan att även hämta inspiration i modemagasin, speciellt utländska. I modevärlden hittar man ofta trender som senare kommer igen i möbler och inredning.

Kan alla lära sig att inreda lika fint som i tv-programmen och magasinen eller är det en talang som bara är få förunnad?

– Precis som med allt annat, oavsett om det handlar om musik, idrott eller inredning, är det 10 000-timmarsregeln som gäller. Ju mer tid och arbete du lägger ned desto bättre blir du. Ingen föds som färdig inredare, det kräver tid och engagemang. Men alla kan lära sig, säger Beatris Bertarioni.

Den som väljer att gå en inredningskurs, antingen på plats eller på distans, får alltså räkna med att lägga en del tid på hemarbeten också. De flesta kurser har någon form av läxa eller arbete som ska redovisas vid nästa tillfälle.

– Men självklart är det frivilligt. Jag har haft kursdeltagare som inte har tid att göra sina hemuppgifter, då sitter de bara med och lyssnar som på en föreläsning. Det går bra det med, säger Beatris Bertarioni.

Som kursledare har hon hjälpt många deltagare att förstå var man börjar, hur man utvecklar och slutligen skapar en presentation av ett färdigt heminredningsprojekt.

– När kursen är slut vill jag att mina kursdeltagare ska känna att de har fått en bra grund som lockar dem att jobba vidare med inredning. Jag hoppas också att de inte ska försöka efterlikna någon annan, utan att de har fått en större tro på sig själva och sin egen förmåga.

Beatris Bertarioni råder den som är sugen på att gå en inredningskurs att kolla upp kursarrangören och kursledarens formella kunskaper inom sitt område, för att slippa bli besviken om kursen inte håller den kvalitet du hade tänkt dig.

– När du lägger ned tid och pengar på en kurs har du rätt att kräva en ledare med goda fackkunskaper, men tyvärr finns det en del oseriösa aktörer även inom detta område.

Läs även: Hemma hos: Lina, 19, skippar bostadskön – bygger eget minihus på hjul

Beatris Bertarioni

Ålder: 43 år.

Gör: Arbetar som inredningsdesigner på Ikea i Uppsala och som kursledare i inredning på Medborgarskolan.

Bakgrund: Inredningsarkitekt, MSA, utbildad vid universitetet i Florens samt i Milano.

Gå en inredningskurs

Det finns många olika företag och organisationer som erbjuder inredningskurser. Här är ett axplock:

Medborgarskolan – medborgarskolan.se. Erbjuder ett flertal olika inredningskurser, dag- och kvällstid. Allt från diplomutbildningen ”Inredning rum och form” till kvällskurser på nybörjarnivå som ”Inredning, kreativa och praktiska grunder”, ”Ljussätt ditt hem” och ”Stilhistoria från renässans till rokoko”.

Folkuniversitetet – folkuniversitetet.se. I kursutbudet finns bland annat ”Bygglov” för dem som går i utbyggnadstankar, ”Färg och ljussättning i inredning”, ”Inredning och styling” samt den mer omfattande utbildningen ”Inredningslinjen” som är en tolv veckor lång utbildning inom inredning och styling.

Magasinet Sköna hem – skonahem.com. Erbjuder inredningskurser på olika nivåer, både fysiskt och via webben. Grundkursen vänder sig till dem som har ett stort intresse av inredning men vill få ytterligare inspiration, kunskap och verktyg.

Ikea – ikea.com. Erbjuder endagsseminarier och workshops för sina Family-medlemmar med ämnen som "Skapa drömrummet – vardagsrum”, ”Inred garderob och sovrum” samt ”Leva med ljus”.

Inredningskurser.se. Har kurser på olika nivåer, främst på distans men även med träffar. Här hittar du allt från grundkurs i inredning till utbildningar för att arbeta professionellt som inredare och homestyling-konsult.

Inredningsakademin – inredningsakademin.se. Riktar sig främst till dem som vill arbeta professionellt med inredning och erbjuder yrkesutbildningar för att bli exempelvis inredare, homestylist och visual merchandiser.

Via söktjänsten kurser.se hittar du ännu fler kurser och kursarrangörer över hela landet

Läs även: Nyhet: Ikea-kassen får nya färger