Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir 2012 det finansiella systemets värsta ”skitår”?

En gång i tiden var Sparbanken den lilla människans bank. Det var då varje barn fick en gratis sparbössa att lägga sina pengar i, för att sedan högtidligt gå till banken och tömma den inför kassörskans ögon.

Gissa om barnen kände sig stolta, när de såg sitt kapital växa, för att sedan användas till något köp längre fram i tiden! Det var då som vuxna försökte lära sina barn att spara först och handla sedan.

I dag är denna syn på sparande för länge sedan förbi. En sparbössa används i dag av de små att leka med – om de över huvud taget får någon sparbössa. I dag vet inte många unga vad en sådan ska användas till. Nu ska ju inte ens sparbanken Swedbank ha kontanter i sina banker! Småmynt blir det hädanefter knappast tal om, så alla frivilligorganisationer som via sina insamlingsbössor går på gator och torg kommer att få det betydligt tuffare framöver.

Sedan har ju ungdomar för länge sedan sett hur de vuxna hanterar sina pengar – med kort – och tror sig veta hur inkomster trillar in. Kommer det inte in tillräckligt, handlar man på ”krita”.

Det finansiella systemet har i dag ockuperat inte bara vissa medborgare utan hela sam-hällen. Det kapitalistiska samhället har fått breda ut sig utan riktig kontroll, där tillväxtmodellen alltför mycket bygger på ekonomisk skuldsättning och räntor. Där människor drivs att öka konsumtionen i ett system som felar med fördelning av naturtillgångar, miljö, säkerhet och resurser. I dag präglas finansmarknaden av spekulationer, ofta med hjälp av datorer som inte många har kontroll över. Och de banker, som köpt eller sålt dåliga tillgångar, har hittills fått ersättning från medborgarnas skattemedel när bubblor spruckit.

Det har skrivits massor med hyllningsreportage om finansminister Anders Borgs goda hantering av svensk ekonomi, men få har lyft fram Internationella valutafondens konstaterande, att det var överskotten från Göran Perssons tid som gjorde det möjligt för Borg att genomföra de rekordstora skattesänkningarna och ändå ha goda marginaler när krisen kom 2008. Pengar som bland annat togs ur AP-fonden och som aldrig återbetalats.

Så även om Borg på många sätt är en skicklig politiker tillhör han dock ett gäng inom EU, som inte sedan första världskriget varit så dominerat av högerregeringar som i dag och som nu riskerar att dra med sig hela världsekonomin utför stupet. Omvärlden ser förstummad på och få begriper vad våra ledare håller på med.

Vi, som växt upp med sparbössans filosofi, ser med förskräckelse på hur världen utanför vår boning gjort tillvaron för oss allt mer komplicerad, inte minst med hjälp av koder och kontokort och en datateknik som redan i morgon kan sluta fungera och skriva noll i våra banktillgodohavanden.

Är vårt ekonomiska system på väg att sluta fungera? Kommer kanske 2012 att bli det finansiella systemets värsta ”skitår” därför att vi har tappat vårt ansvar och förmåga att skapa hållbara samhällen?

Bankerna och storkapitalets agerande i Europa och USA har skapat en stor ekonomisk obalans, och det är dags att skarpt ifrågasätta dem som leder denna utveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel