Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blockpolitik av gammal vana

Efter moderatledarens utspel om ett möjligt samarbete med Sverigedemokraterna, har flera tunga debattörer hävdat att en majoritetsregering mellan S och M i stället borde bildas. Även Richard Appelbom kommenterade denna möjlighet på VLT:s ledarsida den 7 februari.

Det hänvisas till flera fall av samarbete i konkreta politiska frågor under senare tid. Tanken är att man skulle kunna skapa en stabil regering utan större inflytande från de två ytterlighetspartierna SD och V.

Är nu tiden mogen för att skrota en blockpolitik baserad på den traditionella höger-vänsterskalan och i stället fatta pragmatiska beslut baserat på vad som är bäst för landet? Nu som C, L och inte minst KD i en rad frågor placerat sig till höger om M, har M och S till synes kommit varandra närmare. Det är ändå tveksamt om tiden är mogen för ett organiserat samarbete.

Det beror på att många politiker har en tendens att följa uppkörda hjulspår. Ett konkret exempel är folkomröstningen om kärnkraft år 1980. Då samarbetade VPK med C, och FP (dagens L) med S i det som kallades Linje 2, "avveckling med förnuft". Det konstiga var att Linje 2 före omröstningen hade två informationsstugor på torget i Västerås. Jag gick in i den S-märkta och frågade varför. Svar: "Du tror väl inte att vi kan sitta här tillsammans med borgarna?" Jag sa då att jag trodde frågan gällde kärnkraften, inte politiken i allmänhet. Detta var för 37 år sedan, men är det lättare för socialdemokrater och borgare att sitta tillsammans nu?

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare