Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bloggaren som brinner för hälsosam vardagsmat

Patric Gill är storkökschefen som bloggar om måltider, goda matvanor och ”riktig” vardagsmat. ”Lär man sig att äta bra i veckorna och fint på helgerna är det lättare att inte fuska på semestern ”, säger han när sommaren står för dörren.

Så mycket i vår samtid handlar om mat och matvanor. Matlagningsprogram. Ökande fetma. Ekologiskt odlat. Stressmage. Dieter. Dålig tandhälsa hos unga.

Bloggaren Patric Gill tror att många problem skulle undvikas om vardagens måltid fick vara en upplevelse. Hos familjen Gill på Hemdal serveras maten alltid på tallrikar och trevliga assietter. Inga kastruller på bordet där inte.

– Att lägga upp på ett fat, med en dillkvist eller några basilikablad gör stor skillnad för ögat.

Familjen äter nästan alltid lagad mat hemma tillsammans.

– Rätt utnyttjad kan måltiden vara en samlingsstund. Man tar sig tid att prata om dagen och lyssna på var och en.

Filosofin är enkel – tar man måltiden på allvar äter man automatiskt bättre, mer regelbundet och mer hälsosamt. Kanske låter det som självklarheter. Men i vardagens stress är det lätt att glömma bort matupplevelsen hemma. För att råda bot på detta har Patric ett enkelt råd.

– Inställningen sitter i huvudet. Det krävs lite planering, men det är en myt att det tar tid.

Han tycker inte att man ska låsa sig vid ett klockslag för middagen utan i stället prioritera att äta ihop. Ibland äter familjen klockan fem på eftermiddagen för att kunna sitta tillsammans så många som möjligt.

45 minuter. Det är vad som behövs för att laga bra vardagsmat från grunden, enligt Patric Gill. Och ugnen är din bästa vän.

– Jag lagar mycket i ugnen. Jag lägger allt i en form och så sköter det sig själv. 20 minuter att förbereda och 20 minuter att tillaga.

För att få till en bra matupplevelse även till vardags bör man tänka på följande tre aspekter:

Råvarorna. Vilka råvaror använder du?

Doften. Hur luktar maten?

Synintrycket. Hur ser det ut?

– Brister något av detta tappar man i helhetsupplevelse, säger Patric.

Sommartid är det lätt att unna sig. Grill och snabbmat lockar. Fika och glass lite hipp som happ.

– Jag tror på en sund grundlivsstil. Skiter det sig på sommaren är det kanske inte så bra i vanliga fall. Man har mer tid att fuska, säger Patric med glimten i ögat.

Hans tips för bra grundlivsstil kan kokas ner till följande: dra ner på fettet, inse att socker är av ondo, ta trappan i stället för hissen.

– Jag köper grädde när jag ska använda det i maten, inte bara för att ha hemma. se till att få vardagsmotion. Och även vuxna borde hålla godisätandet till lördagar.

Patric Gill

Ålder: 44 år.

Familj: Hustrun Mia, barnen Mimmi, Hampus, Rasmus och Jonathan.

Gör: Är kock i grund och botten, ”det slutar man aldrig vara”. Jobbar som ansvarig för ett kök som serverar tusentals portioner per dag.

Blogg: www.kokschefen.nu.

Började blogga som svar på samhällsdebatten 2011 om kost och mat inom skola och vård. Patric arbetade då på lasarettets kök och ansåg debatten saknade en röst från verklighetens kök. Han ville bidra med sina perspektiv. Bloggen vuxit till cirka 1000 unika besökare/dag. ”Jag insåg att få var intresserade av att läsa om tankar kring måltiden i sig. Så jag tänkte att jag lägger till lite recept och då började folk strömma till”, berättar Patric.