Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffmejl fiskar efter kontouppgifter

Fylls din inkorg med mejl som säger att du ska skydda ditt Visa-kort online? Då är du förmodligen ett mål för spammare.

Flera läsare har hört av sig till VLT och berättat att deras inkorgar för mejl fylls till bredden av ett och samma meddelande. Mejlet kommer från en adress som för tankarna till kreditkortbolaget Visa, och uppmanar mottagaren att skydda sitt kreditkort genom att byta lösenord. Mejlet är en bluff då något sådant meddelande inte har skickats ut från Visa.

- Det där mejlet är definitivt inte från oss, slår Max Bellman på Visa fast.

Västeråsaren Björn Svensson är en av dem som fått sin inkorg full av bluffmejlet. Men det är inte första gången som han drabbats av spam vilket gjorde att han var misstänksam mot ”Visa-mejlet”.

- Man får sådant här var och varannan dag, vilket gör att man måste vara vaksam för att inte gå på bluffen, säger han.

Enligt Max Bellman på Visa så rör sig bluffen om så kallad ”phishing”, där ett mejl skickas ut i syfte att få läsaren att avslöja privat information.

- Alla kortföretag drabbas tyvärr av sådana här försök och i några enstaka fall har det rört sig om Visa, säger Max Bellman.

För att skydda sig mot liknande bluffar ska man enligt Max Bellman vara vaksam mot mejl som man inte riktigt vet vart de kommer ifrån. Framförallt om mejlet uppmanar läsaren att uppge information om sig själv.

- Ger man ut sin information kan det leda till identitetsstöld eller att kortet används olagligt, berättar han.

Nätbluffen har rapporterats till Visa som nu arbetar för att stänga ned den adress varifrån mejlet skickades. Identifieras avsändaren kommer en polisanmälan om bedrägeri att upprättas.

FAKTA

Phishing eller nätfiske är en olaglig metod som används för att lura innehavare av bankkonton att ge ut sina kreditkortsnummer eller lösenord.

Fisket är oftast utformat som ett mejl vilket ser ut att komma från en bank eller ett kreditkortsbolag. Utskicken sänds ofta till alla e-postadresser som bedragaren kommer över, vilket man kan skydda sig mot genom att vara varsam med att lämna ut sin e-postadress på webben.