Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Wallin: ”Fighter behövs”

Hockeyoraklet Bo Wallin anser inte bara att fighter hör till sporten, han anser även att de behövs.

Bo Wallin har bevakat VIK Hockey större delen av sitt liv och han är även författare till boken VIK Hockey – laget i mitt hjärta. Så här beskriver han hockeyfighternas historia och utveckling:

– Fighterna har funnits sedan ishockeyn började att spelas och de kommer från Kanada. På 1920-talet var fighterna riktigt våldsamma då även klubborna användes som tillhyggen, det var inga ”ärliga” fighter då.

– På 1950- och 1960-talet började lagen på andra sidan Atlanten att få mer renodlade fighters som utmanade varandra, berättar Wallin.

Varför behöver vissa ishockeyspelare slåss?

– I hockeyn finns alltid massor av adrenalin, aggressivitet och kroppskontakt. Hockeyn är ingen bollsport, utan en kampsport. Det behövs en ”ventil” för att känslorna inte ska gå över styr och för att spelarna inte ska skada varandra genom att hacka och slå med klubborna. Motståndarna försöker alltid att få det andra lagets skickligaste spelare ur spel på något sätt och då krävs det att lagen har åtminstone en spelare som kan stå upp för sitt lag, säger Bo Wallin

Han tillägger:

– Här i Sverige var det ”klubbhuggning” ända fram till 2000-talet då lagen började att utvecklas med fighters. Här finns dock inga renodlade fighters, för det har lagen inte råd med. Numera måste man kunna spela ishockey också.

Vad säger du om skaderisken i hockeyfighter?

– Jag har ännu inte upplevt en hockeyfight där någon blivit skadad. De som någon gång har stått på ett par skridskor vet att det inte går att få någon större kraft i slagen, utan det handlar mest om tuppfäktning.

Är hockeyfighter bra?

– Ja, men det är ju min personliga åsikt. Jag anser att fighter är en viktig ”ventil”.

Hur försvarar du hockeyfighter med tanke på ungdomar som har spelarna som förebilder?

– Ärligt talat tycker jag att det är skitsnack att ungdomar skulle ta efter exempelvis Viktor Mårtensson bara för att han vevar i VIK. Inga hockeyfighter accepteras ju på ungdomsnivå.

Men är det inte skadligt för ungdomar att se hockeyfighter?

– Det är inte alls lika skadligt som att se allt video- och datavåld. Det är ju ändå lättare att förklara våldet när två ishockeyspelare gör upp med nävarna på isen, säger Bo Wallin.