Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för deckarfest i Visby

Årets Crimetime inleds på torsdag. John Ajvide Lindqvist och Malin Persson Giolito finns bland de författare som gästar den tredje deckarfestivalen i Visby.

Annons

Författaren Malin Persson Giolito kommer till årets Crimetime.

Liksom tidigare år samlas utländska och inhemska författare, läsare och förlagsrepresentanter både innanför och utanför ringmurarna.

– Det tar mycket tid och engagemang, men det är otroligt viktigt att läsarna får personliga möten med författarna, säger Sara Lindegren som arbetar på bokförlaget Forum.

Stephen King

Under tre dagar kommer olika aktiviteter att arrangeras i och utanför Visby, framför allt seminarier och utfrågningar inför publik. Bland annat ska den snart 70-årige Stephen Kings betydelse för spänningslitteraturen diskuteras.

Den som vill kan ta bussen till fiktiva mordplatser på Gotland eller – om man betalar extra – äta middag med vissa författare. Dessutom serveras ett smakprov av andra säsongen av tv-serien "Jordskott”.

Författaren John Ajvide Lindqvist blir utfrågad på Crimetime.

Utländska dragplåster i år är bland andra Emma Donoghue från Irland, Gregg Hurwitz från USA, Elly Griffiths från England och Jane Harper från Australien. Bland de nordiska deltagarna finns Unni Lindell, Camilla Läckberg, Jens Lapidus, Jonas Bonnier, Jan Mårtensson, Tove Alsterdal, Mats Strandberg och Christopher Carlsson.

Fokus på möten

Forum är representerat med flera författare och Sara Lindegren menar att det inte minst i dagens digitala värld är viktigt att läsarna får möta de författare de tycker om i verkligheten.

Betalar sig den här festivalen för förlagen?

– Det går inte att beräkna på det sättet. Det här är någonting långsiktigt. Crimetime, Bokmässan, när det gäller alla events måste man väga in vad som är bäst. Det är lika viktigt hela tiden. Jag vill att Crimetime ska leva vidare.

Fakta: Crimetime

Äger rum: 3–5 augusti i Visby.

Deltagare: Framför allt ett 50-tal svenska och utländska deckarförfattare. Däribland Mari Jungstedt, Ninni Schulman, Håkan Nesser, Katarina Wennstam och Camilla Läckberg.

Mer läsning

Annons