Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litteratur: Underskatta aldrig äldre damer

Eva Swedenmark: Se upp med vad du önskar
Ordberoende förlag

Annons

Ålderdomen är den (näst) sista av livets hemligheter som vi har att utforska. Vi är många som är på väg dit och som har förutfattade meningar om den – i vår tid de flesta negativa.

Sundsvallsbördiga Eva Swedenmark har skrivit många böcker under sitt långa författarliv. Men här skriver hon att hon aldrig fått så mycket respons för någon bok som för "Om ni inte börjar leva så gör jag slut", första boken om det 60-plussiga väninnegänget som beslutar att kasta av sig åldersoket och börja ta för sig av världen.

Eva Swedenmark har hittat en angelägen nisch, som kan bidra till att välta den trista åldernojan och visa att äldre kan.

Det är inte förvånande. Både den och den nu utkomna andra delen fångar upp en yrvaken trend i vår kultur. Sent omsider börjar det gå upp för oss att när folk lever allt längre och är allt friskare, när 80-åringar springer maraton och blir fotomodeller, går det inte att sätta bäst-före-datum vid 50. Särskilt inte på kvinnor som lever längst, och som blir allt mer förfarna i hur livet bäst ska levas.

I denna bok är Garbo, hon som i förra boken utmanade sina väninnor, lite mer undanskymd även om hon i strävan att ge ut sin bok måste kämpa med en arrogant förläggare som riktar åldersvapnet mot henne. Mer i centrum står Anita som oväntat blir singel och måste hantera både det och sin leda i jobbet. Och Ingalill, som i förra boken återfann sin ungdomskärlek men nu börjar tvivla på att de kommer att bli lyckliga och dessutom finner sig ha två uppvaktande kavaljerer.

Här är också Pamela som startar butik och börjar sakna sin förre älskare, vilket pekar mot nästa bok. Pengarna som väninnorna i förra boken försåg sig med på tveksamma vägar fortsätter att spöka. Dessutom stöter gänget ihop med ett par ännu äldre damer, som inte är mindre vitala och förenar sina öden med deras till allas fördel.

Liksom förra boken är detta en rolig skröna i lättsam ton och inte alltför djupgående. Nog är skurken Nippe lite väl stereotypt dålig; nog får den höviske schejken Said lite drag av Omar hos Ture Sventon. Men boken är inte heller ytlig och ger ett och annat att suga på. Som att livets goda kan komma på vägar som man minst väntar sig, men att inget heller är utan komplikationer. Och förstås att människor runt 60 inte heller är färdiga med vilka de vill vara eller vilka talanger de bär.

Eva Swedenmark lär ha hittat en nisch där hon kommer att fortsätta få mycket respons. Många berörs, inte minst de mest pålitliga bokläsarna - medelålders kvinnor. Detta är en genre som behövs för att vända den trista åldernojan, dessutom en som det finns mycket hoppfullhet i. De fyras gäng har framtiden för sig.

Läs om första delen om De fyras gäng: Väninnegänget som börjar leva efter 60

Läs mer om Eva Swedenmark: Barn och författare skriver deckare tillsammans

Mer läsning

Annons