Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodil Valero (MP): Europa behöver hålla ögonen på Spanien vars demokrati inte mår bra

Hur mår den spanska demokratin? Den frågan bör vi ställa oss om ett land som är en av våra största semesterdestinationer. När Spanien fängslar politiker, politiska partier tillsätter domare och kritiska artister inte får verka fritt så behöver vi reagera.

Det saknas inte exempel på att den spanska demokratin brottas med allvarliga problem. Mest uppmärksammade har händelserna i den autonoma regionen Katalonien blivit och då främst den spanska statens brutala tillvägagångssätt för att försöka stoppa folkomröstningen om självständighet för regionen den 1 oktober 2017.

Efter folkomröstningen har sju katalanska politiker fängslats och även två ledare från det civila samhället. I dagarna får vi troligen besked om hur många av de cirka 700 borgmästare som finns i Katalonien som slutligen kommer att åtalas för att de inte stoppade folkomröstningen från att äga rum. Utöver detta så valde den spanska staten att stänga ner flera hemsidor som uppmanade katalaner att gå och rösta dagarna innan folkomröstningen.

Det handlar inte bara om Katalonien. Den spanska demokratin haltar även i resten av landet. Korruptionen är utbredd bland politiker och inom statliga institutioner. Visselblåsare som avslöjar missförhållanden förföljs.

Det handlar inte bara om Katalonien. Den spanska demokratin haltar även i resten av landet.

Speciellt oroande är också den så kallade munkavlelagen som förbjuder att man offentligt protesterar mot den spanska staten eller stör den allmänna ordningen. Den drabbar även konstnärer som får sin frihet inskränkt i en tid då en kritisk debatt verkligen behövs. Det spanska rättsväsendet är delvis politiserat då Rättsväsendets allmänna råd (CJGP) utses av kongressen och senaten genom enkel majoritet vilket gör att de utsedda ledamöterna har ett band till de politiska partier som har utsett dem.

Men låt oss åter vända blicken mot Katalonien där rättegångar mot politiker och företrädare för det civila samhället som på något sätt antas ha gett sitt stöd, eller i vissa fall bara inte stoppat, självständighetsomröstningen förväntas börja i januari 2019. I flera fall har de fängslade personerna tillbringat mer än ett år i fängelse utan att någon rättegång har ägt rum.

De kommande rättegångarna ska dessutom genomföras av domare som i många fall inte kan ses som neutrala och som troligen kommer att utsättas för stark politisk press. Det är viktigt att rättegångarna bevakas av internationella observatörer och att felaktiga straff kritiseras.

I en demokrati ska inte politiker och ledare för civila samhället som står upp för folkets rätt att uttrycka sin röst varken fängslas eller dömas. Det är dags att resten av Europa nu vänder blicken mor Spanien. Nästa gång du åker på solsemester till Spanien, tänk inte bara på att sola och lata dig utan också på hur du kan bidra till att sprida information om det som just nu sker i landet.

Det är dags att resten av Europa nu vänder blicken mor Spanien.

Bodil Valero (MP)

Europaparlamentariker

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel