Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokmässans vd hoppas slippa nazister

Nazistiska Nordiska motståndsrörelse (NMR) vill marschera genom Göteborg under bokmässan i höst.

Maria Källson, vd för bokmässan, hoppas att ansökan om demonstration avslås.

– NMR är en organisation med våldskapital som inte är välkomna på mässan. Det här är i första hand en fråga för polisen men vi hoppas verklien att de inte kommer att få demonstrera vid eller i anslutning till mässan, säger Maria Källson, till TT.

Sedan tidigare är det klart att den högerextrema tidningen Nya Tider kommer att medverka på bokmässan. Deras deltagande har kritiserats och lett till att flera författare valt att ställa in sin medverkan på mässan.

– Jag vill inte spekulera i om det finns någon koppling till Nya Tiders medverkan. NMR vill ha uppmärksamhet och det söker man där det finns mycket media, som i samband med bokmässan. Det är allt jag kan säga i nuläget, säger Maria Källson

Den planerade demonstrationen är tänkt att hållas på ett liknande sätt som den i Falun den 1 maj, skriver den nazistiska organisationen på sin hemsida. Då marscherade runt 600 nazister genom stadens gator. Vid demonstrationen i Göteborg hoppas nazisterna på minst 1 000 deltagare.

Ansökan om demonstrationstillstånd i Göteborg den 30 september kom in i fredags. Enligt polisen vill NMR demonstrera på Götaplatsen som ligger några kvarter från Svenska mässan där bokmässan hålls mellan 28 september och den 1 oktober.

– I nuläget ser jag inget som hindrar oss från att ge tillstånd. Vi har yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Så länge man håller sig inom lagens ramar försöker vi underlätta så mycket som möjligt för att man ska få genomföra sin demonstration. På samma sätt försöker vi underlätta för dem som vill göra en motdemonstration, säger Emelie Kullmyr, polismästare i Göteborg.