Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombardier misstänks vara inblandat i muthärva

En anställd inom Bombardier Transportation häktades på fredagen. Bolaget misstänks vara inblandat i en stor muthärva som rör hundratals miljoner kronor. "Vi vet naturligtvis att en utredning är på gång och vi samarbetar med myndigheter om det här, vilket vi gjort under en längre tid", säger vd:n Thore Sekkenes till VLT.

Bombardier, ett stort internationellt bolag med det svenska huvudkontoret i Västerås, misstänks vara inblandat i en stor muthärva. En anställd har häktats.

Flera hundratals miljoner kronor ska ha förvunnit i en affär med azerbajdzjanska järnvägsmyndigheterna. Bombardier fick kontraktet år 2013 till ett uppskattat värde på 153 miljoner Euro.

Bombardier har sedan sålt vidare en del av de beställda produkter som ingick i kontraktet och därefter köpt tillbaka samma utrustning till ett mycket högre pris, 700 miljoner kronor högre.

– Det betraktar vi som en osann fakturering helt enkelt för att frigöra svarta pengar, säger kammaråklagare Tomas Forsberg till Ekot.

När VLT når Thore Sekkenes, vd för Bombardier Transportation och den som alltså är ytterst ansvarig för verksamheten i Sverige, via mobiltelefon befinner han sig utomlands "för att genomföra förhandlingar". Innan han tvingas återgå till affärerna hinner han dock ge en kort kommentar kring det hela.

– Vi vet naturligtvis att en utredning är på gång och vi samarbetar med myndigheter om det här, vilket vi gjort under en längretid, säger han.

Högt uppsatta personer inom Bombardier i Sverige misstänks vara inblandade. Den man som nu begärs häktad innehar en chefstjänst. Fler har förhörts och varit anhålla de senaste dagarna. Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten misstänker åklagarna att myndighespersoner i Azerbajdzjan "fått belöningar för att ha gynnat Bombardier i upphandlingen".

Vidare misstänker åklagarna att ett företag som ägs av en myndighetsperson i Azerbajdzjan blivit avtalspartner till Bombardier och fått vara med och lämna anbud i ett konsortium tillsammans med Bombardier.

Enligt åklagarna fick det privata bolaget "därigenom uppdrag värda minst 56 miljoner amerikanska dollar", alltså mer än en halv miljard svenska kronor.

Vid tiden då kontraktet skrevs, alltså 2013, satt Klas Wåhlberg som vd för Bombardier Transportation. I dag är han vd för Teknikföretagen.

– Det här är inget som jag har någon uppfattning om. Jag vet inte mer om det än det som står i media, säger han till VLT.