Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombardieranställd frias helt från anklagelser om mutbrott

Stockholms tingsrätt har under onsdagen friat en anställd vid Bombardier Transportation i Sverige, med huvudkontor i Västerås, från anklagelser om grovt givande av muta. "Jag vill inte ge några kommentarer", säger Sverige-vd:n Thore Sekkenes till VLT.

Åklagarna misstänkte, som vi tidigare skrivit , att den anställde lovat en offentliganställd tjänsteman vid järnvägsmyndigheten i Azerbajdzjan ekonomiska förmåner i samband med en mångmiljonaffär.

Åklagarna ansåg att pengar slussats mellan olika bolag för att frigöra svarta pengar som kunnat användas som mutor. Syftena med mutorna har enligt åklagarna varit att ett konsortium där Bombardier ingick skulle få fördelar genom tjänstemannens agerande vid den statliga myndigheten.

Läs också: Nya avslöjanden kring misstänkta mutor

Upphandlingen vanns mycket riktigt av ett konsortium av tre bolag, två Bombardierbolag och ett azerbajdzjanskt.

Stockholms tingsrätt skriver:"Den utredning som åklagarna har lagt fram tyder enligt tingsrättens mening på att det förekommit olämpliga kontakter mellan konsortiet och järnvägsmyndigheten. Tingsrättens bedömning är emellertid att åklagarna inte har bevisat att erbjudandet om att det azerbaijanska bolaget skulle få delta i upphandlingen i sig har varit klandervärt eller att det funnits förväntningar på att tjänstemannen skulle påverka järnvägsmyndigheten i upphandlingen."

Tingsrätten anser att åklagaren inte har bevisat att den Bombardieranställde "lovat eller erbjudit en otillbörlig förmån, vilket är en förutsättning för att mutbrott ska föreligga".

Alltså frias den Bombardieranställde.

Bombardiers Sverige-vd Thore Sekkenes, som sitter i Västerås och är den ytterst ansvarige för verksamheten i landet, vill inte ge några kommentarer kring den friande domen.

– Jag vill se vad rätten säger, och därefter ta ställning, säger han till VLT och hänvisar till Bombardierspresstalesperson Barbara Grimm.

Hur går ni vidare efter den här domen, Thore Sekkenes?

– Jag vill inte ge några kommentarer.

Läs också: Försvaret: Inget för svensk domstol