Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondepraktikans spådomar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I början av maj känner man ofta att det finns en sommar på väg. gräset börjar bli riktigt grönt och även björkarna börjar grönska i landets södra delar.

På landet brukar jag i början av maj hitta de första gullvivorna. Så plötsligt hör man också göken. Det är en gammal sedvänja att ge sig ut i gryningen en vårmorgon för att höra göken gala. Förr i tiden ansågs det att man kunde sia om det kommande året beroende på varifrån göken hördes. Norregök är sorgegök (året blir sorgligt), Södergök är dödergök (någon kommer att dö), Östergök är tröstergök (man kommer att bli tröstad) och Västergök är bästegök (det blir ett bra år) är ett känt talesätt.

Tittar man i bondepraktikan finns ytterligare förutsägelser. Den 5 maj är gökdagen: gal göken på bar kvist blir det ett besvärligt år. I Värmland och Dalarna säger man att göken ska gala den 12 maj "om så snön når karln till byxlinningen". Den närmaste tiden ser inte ut att bjuda på några upphetsande temperaturer, det kan vara både nattfrost och rätt kalla morgnar, så ska man ut på gökotta bör man klä sig varmt. Den riktiga sommaren är trots allt inte så nära.