Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönderna gör värdefull insats för att stoppa skogsbranden

Böndernas insatser är betydelsefulla i släckningsarbetet. Det anser Hans Granholm, stabsbefäl för räddningstjänsten. Bland de många frivilligarbetarna finns en bonde från Seglingsberg.

– Det här samarbetet är värdefullt. De har gjort ett jättejobb. De har resurser som vi inte har. De har traktorer med stora tankar som de kan köra och bevattna begränsningslinjer med. Vi skulle få använda vattenkanon. Men det skulle inte vara lika effektivt, säger Hans Granholm.

Upp till tolv enheter med traktorer och tankar har hittills varit inkopplade i arbetet med att vattna upp begränsningslinjer. Arbetet är mest intensivt på kvälls- och nattetid.

En av de många bönder som ställt upp flera nätter i rad i släckningsarbetet är Fredrik Åstrand från Seglingsberg. Han kör en tank på 1 800 kubikmeter med en traktor.

Normalt används tanken som dyngspridare. Nu fylls den i stället med vatten. Han vattnar upp begränsningslinjer enligt Räddnings-tjänstens instruktioner.

När VLT träffar Fredrik Åstrand på tidiga lördagskvällen i trakten kring Skillberg, inte långt från Väster- färnebo, har han just påbörjat sitt arbetspass. Han är i full färd med att dra upp en brandvägg genom skogen, från Uvberg till Fläckebo- vägen.

En slang går 150 meter in i skogen där folk står och spolar. Dessvärre har branden redan hoppat över spärr- linjen. Elden har spridit sig med vinden, genom glöd i luften.

– Vi ligger hela tiden ett steg efter elden. Elden hoppar hela tiden ett steg fram, säger Fredrik Åstrand.

När mörkret faller på är det för farligt att arbeta inne i skogen.

– Alla gubbar ska ut ur skogen innan det blir mörkt. Det är en säkerhetsfråga. Träd kan falla, säger Roger Lindström, arbetsledare på brandstationen i Ransta, som kommer och kontrollerar arbetet.

Nattetid kör Fredrik Åstrand och andra bönder i stället runt och bevattnar vägarna med sina dyngspridare.

Tanken fylls med vatten från Öjesjön.

– Jag backar ner i Öjesjön. Det tar fem minuter att fylla tanken, säger han.

Det är viktigt att ställa upp och göra en insats, menar Fredrik Åstrand.

– Vi är själva skogsägare och vi vill hjälpa till att förhindra branden och hjälpa våra kollegor. Vi kanske själva blir drabbade i slut-änden. Vi vet inte vad som händer. Branden är just nu totalt okontrollerad, säger han.