Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bort med stadens skräp

Politiker, stadens tjänstemän och en del företagare hjälptes på tisdagen åt att städa Västerås centrala delar under Skräpplockarveckan.

De som är ute i Västerås mest centrala delar under förmiddagen ser en mindre armé av varningsvästklädda män och kvinnor med skräpplock-tänger, kvastar och soppåsar vandra genom gator och parker under tisdagen.

Under söndagen och måndagen städades inte staden innanför Cityringen – och det var för att synliggöra hur mycket skräp det blir en normal helg.

– Det hade varit annat om man gjort det här efter Valborgshelgen, då hade det sett förfärligt ut, säger Håkan Vesterlund, företagare med firman Perstorp Waste System so tillsammans med Karl-Erik Karlsson vid Västerås stads tekniska nämnd såg till att delar av Vasaparken blev skräpfri.

– Egentligen skulle det behövas fler askkoppar, säger Karl-Erik Karlsson och visar.

Mycket riktigt – rökare vill inte slänga fimpar i papperskorgar där skräp och plastpåse kan ta eld. Fimparna hamnar vid sidan, och intrycket blir skräpigt.

Just denna tisdag är inte skräpet så farligt just i Vasaparken.

– Annars brukar skräp ligga strött överallt kring bänkarna – utom i papperskorgarna, säger Karl-Erik Karlsson innan de och många, många andra fortsatte arbetet.

I slutet av förra veckan sattes de tolv företagssponsrade papperskorgarna upp, på torsdag blir det butiker i korsningen Stora gatan-Vasagatan som får sköta städningen ”framför egen dörr”.