Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 böcker om ätliga odlingar

Varje vår poppar årets trädgårds- och odlingsböcker upp från förlagen. Bostad har bekantat sig med fyra av nykomlingarna i bokhyllan.

Annons
I Grönt! Odla egna grönsaker ger trädgårdsmästaren Karin Eliasson tips om hur odlaren bäst lyckas med olika frukter och grönsaker.

Gatsmart odling

Författare: Ulrika Flodin Furås.

Förlag: Natur och Kultur.

Cirkapris:190 kronor.

Att odla egna grönsaker är bland det hetaste man kan ta sig för 2012. Att odla i stadsmiljöer är om möjligt ännu trendigare. Boken Gatsmart odling är sprungen ur denna urbana nyhippierörelse.

Är du nyfiken på att odla i stadsmiljö, eller behöver hjälp att sätta igång, är det här boken att hålla i handen.

Tilltalet och informationen är inkluderande och den oerfarna odlaren får grundläggande råd, liksom den vana får riktade tips för just sin odlingsmiljö och komposition av grönska.

Gatsmart odling sätter också stadsodlingen och trenden i ett sammanhang med forskning och omvärldsstudier. Den möter också frågor huruvida det är lämpligt att odla i stadens avgaser.

En fin och rolig bok som kommer stå som ett monument över 2010-talets gröna våg, men med odlingsråd som varar.

Grönt! – odla egna grönsaker

Författare: Karin Eliasson.

Förlag: Norstedts.

Cirkapris: 220 kronor.

Karin Eliasson har skapat en matnyttig och inspirerande bok med egna illustrationer och vackra bildertagna av fotografen Charlotte Gawell. 

Grönt! odla egna grönsaker är ytterligare en handbok för den som vill komma igång med grönsaksodling hemmavid. Helt rätt i tiden är tilltalet till både villaägare, kolonister och balkongodlare. 

Upplägget är pedagogiskt och kronologiskt – det börjar med kapitlet Planering, går vidare till Sätt igång och avslutas med en sammanställning av 80 grödor att odla. Varje växt får en kort presentation med tillhörande tips för hur du lyckas med odlingen. Denna avdelning gör också boken användbar för fler än nybörjare.

Skörda nya smaker – en upptäcktsresa i trädgården

Författare: Anders Kjellsson.

Förlag: Ica bokförlag.

Cirkapris: 200 kronor.

Skörda nya smaker vill visa att det inte bara är grönsakslandet som kan producera godsaker i trädgården. Tilltalet är brett och inkluderar en nybörjare, och förutom arttips ges också olika mer allmänna råd om hur man kan tänka kring täppan, planera sin grönska och variera arterna.

uvudnumret är dock ätbara växter. Dessa presenteras som en uppslagsdel, tydligt sorterade i kapitel som Frukt och bär på buskar, Exotiska växter för svenskt klimat och Blommor, skott, bark och blad. Här finns kända växter som aprikos och myskmalva liksom mer okända, som jordmandel och narrbuske.

Nog innehåller boken mycket information och några upptäckter, men tyvärr gör den traditionella formen och standardbilderna att inspirationen kroknar.

En kul detalj är att författaren jobbade på en plantskola i Sala när han fick sin aha-upplevelse kring odling av ätliga annorlunda trädgårdsväxter.

Året i köksträdgården  – odlarglädje månad för månad

Författare: Tyra Hallsénius Lindhe.

Förlag: Bonnier Fakta.

Cirkapris:180 kronor.

Det känns som att året i köksträdgården är skriven av en kompis, en kompis som vill mig riktigt väl. Tyra Hallsénius Lindhe är en erfaren odlare, hon har massvis med bra tips väl värda att följa. Hon är därtill passionerad och – rolig!

Tyra har tuffa odlingsförhållanden i sin egen trädgård och gjorde något åt det. Hon byggde ett växthus alldeles själv.

Bilderna i boken är vackra, jag bläddrar och låter mig inspireras. Lite hungrig blir jag också, som när hon tycker att man ska göra en krämig paella att bjuda på när man lirkar ut några kompisar för att hjälpa till med valborgsstädning i trädgården.

gatsmart

Mer läsning

Annons