Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 frågor som formar trädgården i sommar

”Trädgården är lite yrvaken nu. Vi kan börja rensa så smått, beskära våra prydnadsbuskar och göra fint på uteplatserna. Några större projekt är inte aktuella ännu. Låt oss fundera därför över trädgården. Vägen till den personliga trädgården, anpassad efter dina behov, går genom ett samtal med dig själv. Ställ dig några frågor:”, råder Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu i sina tips denna vecka.

Annons
Kräver sitt. En varierande trädgård med täta rabatter är rolig och njutbar men kräver tid och engagemang. Foto: Katarina Kihlberg

1 Vad vill jag ha min trädgård till?

Är det ren avkoppling som gäller, i betydelsen att göra så lite som möjligt? Eller använder jag trädgården för att rensa tankarna med hjälp av fysiskt arbete. Är trädgården platsen där jag vill få utlopp för kreativitet, utan att någon lägger sig i. Eller vill jag odla egna frukter, bär och grönsaker? Vill jag kunna plocka härliga buketter, njuta av grönska året runt eller kanske främst ha plats för lek och umgänge? Det tål att fundera på!

2 Hur mycket tid har jag till min trädgård?

En mycket viktig fråga. Ingenting dödar lusten så effektivt som tidsbrist.

3 Vad får den kosta?

De flesta av oss har en del annat som pengarna också ska räcka till. Fundera tillsammans med familjen på hur trädgårdsbudgeten får set ut.

4 Hur mycket kunskap är jag beredd att skaffa mig?

Det går utmärkt att vara trädgårdsägare utan att veta särskilt mycket om växter och odling. Men då bör trädgården bestå av gräsmatta och lättskötta buskar och ha en enkel struktur. En mer artrik trädgård med stora rabatter ger större glädje och njutning om den ackompanjeras av kunskap om hur växterna bör planteras och skötas.

Sen då?

Skriv ner dina svar och övriga tankar som kommer upp längs vägen. Fundera samtidigt på hur verkligheten ser ut i din trädgård idag. Vad trivs du med? Vilka bitar känns bara betungande och tråkiga. Vad ska bort? Vilka växter vill du absolut behålla? Vilka drömmar har du och hur passar de in efter att du har svarat på frågorna ovan. Förhoppningsvis har svaren lett till en del nyttiga svar som kan ligga till grund för nästa steg. Gör din egen trädgårdsplan, som inte behöver vara särskilt pretentiös och inte alls vacker på papperet.

Mer läsning

Annons