Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-talister fast i villaområden

Brist på bra alternativ att flytta till gör att många av länets 40-talister bor kvar i sina villor – trots att de gärna vill sälja. Ett faktum som påverkar resten av bostadsmarknaden.

Annons

Enligt färska siffror från Mäklarstatistik har bostadsmarknaden återhämtat sig. På många håll i landet ligger bostadspriserna på samma nivå som innan finanskrisen.

De tre sista månaderna förra året steg priserna på bostadsrätter med fyra procent i Västerås. Under samma period steg villapriserna med en procent. En orsak till att bostadsrättspriserna ökar är bristen på bostadsrätter, villaägare som vill sälja har svårt att hitta ett bra alternativ att flytta till. Det finns många som vill köpa, men få vill sälja.

- Det gör att det blir många spekulanter på ett intressant objekt, vilket bidrar till att priset hålls upp, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

En annan orsak till att bristen på bostadsrätter uppstått är finanskrisen, nyproduktionen av bostäder har i stort sett stannat upp.

Att många 40-talister som vill sälja sina villor och flytta till mindre bostäder ändå bor kvar beror på fler orsaker än brist på bra alternativ att flytta till.

- Deras villor är lågt belånade, så de har låga boendekostnader, fortsätter Claudia Wörmann.

Men den största orsaken i Västerås är alltså bristen på bra alternativ att flytta till.

- Många tror att äldre som säljer villan vill flytta till mindre lägenheter, men så är det inte. De vill ofta ha ett mindre enplanshus eller en stor lägenhet.

Av de bostadsrätter som såldes i Västmanland under perioden ligger alla utom 30 i Västerås. Västmanland utmärker sig som ett av de län det där är allra svårast för 40-talister att hitta lämpliga bostäder att flytta till. En orsak är att det nästan bara finns bostadsrätter i Västerås.

Att 40-talisterna avstår från att sälja sina villor får konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Unga som bildar familj och vill flytta till villor får svårare att hitta bostäder, vilket i sin tur gör att de bor kvar i sina lägenheter. Vilket gör att unga som vill flytta hemifrån också får svårare att få tag i en lämplig bostad.

ELISABETH PETTERSSON/NA MEDIA

Mer läsning

Annons