Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt du behöver på 18,6 kvadrat

Men måttbandet i högsta hugg och ekonomiskt sinne har Maria Nilsson skapat sitt första hem i en minilägenhet på Bondebacken.

Annons

– Ja vad har vi inte gjort om, det är egentligen lättare att svara på, säger Maria Nilsson om renoveringen.

– Vi har gjort köket, byggt ut badrummet, bilat upp golvet i badrummet och gjutit nytt golv. Det är ny el i hela lägenheten. Vi har rivit en dörr och en vägg och duschen som var byggd i en garderob intill kokskåpet, säger Maria.

Hon funderar en stund och kommer fram till att de inte bytt ut fönstret, inte bytt element och att de inte slängt ut toalettstolen (den var ny).

Maria hade sparat och sparat. Besparingarna ihop med ett banklån och pengar som hennes föräldrar sparat åt henne under uppväxten gjorde affären möjlig i april förra året.

Det var en privat försäljning (den gick alltså inte genom en mäklarfirma) och priset var 330 000 kronor.

I september flyttade hon in. Tillsammans med sina föräldrar har hon slitit hårt på helger och kvällar för att skapa sitt hem.

Det var viktigt för Maria att lägenheten kändes som en riktig lägenhet, om än i miniformat.

– Jag ville inte ha student- feeling med loftsäng och hyllor högt på väggarna längs med taket.

Varför fastnade du för den här minilägenheten?

– Jag älskar inredning och såg i princip på en gång hur lägenheten skulle kunna bli om vi renoverade. Jag ville bo i centrum. Min enda chans att få budgeten att räcka till att bo nere på stan var en liten lägenhet.

Intresset för inredning matchar hon med ett intresse för ekonomi. Hon gillar att spara pengar, att ha ordning på räkningar och papper och kollar gärna av vad som händer med räntan på banken.

När det kommer till att inreda en helrenoverad etta kommer det ekonomiska sinnet också väl till pass. Maria har gjort noggranna skisser och jämfört priser mellan olika alternativ. Det är ett tips hon gärna delar med sig av.

– Köket, som är ett Ikeakök, ritade jag upp med ett planeringsprogram och jämförde olika alternativ. Jag sätter alltid ett maxbelopp för vad det jag ska köpa får kosta och så letar jag tills jag hittar rätt. Eller tills jag inser att jag måste tänka om.

I en så liten lägenhet som Marias är mått avgörande. Hon har måttat och ritat och mätt upp flera gånger för att försäkra sig om att få plats med allt. Hon var exempelvis noga med att köpa en mindre bäddsoffa för att matbordet och stolarna skulle få plats centrerat under fönstret.

För att förstärka känslan av rymd och högt i tak finns inga taklister. Rullgardinen sitter lite extra högt för att lura ögat.

Maria beskriver stilen som harmonisk.

– Det är en blandning av gammalt och nytt. Den vita byrån är ett loppisfynd jag gjorde för 50 kronor. Några av stolarna har jag ärvt och målat om. Fyra har jag köpt på Blocket för 200 kronor.

Hon tycker det viktigaste med ett hem är att det är en plats där man kan ta det lugnt och slappna av.

– Ser det bra ut får jag ett inre lugn, det får inte vara för mycket färger eller stökigt. Jag vill ha en skön atmosfär.

Viktigt med rätt känsla. ”För mig var det viktigt att få känslan av att det är en riktig lägenhet även om den är liten”, berättar Maria Nilsson om hur hon inrett sin 18,6 kvadratmeter stora etta.   Foto: Helena Bergenhamn
Med ryggen mot fönstret. Från ytterdörren kommer man in i hallen och sedan till köket (tidigare endast kokskåp) och badrum med toa och dusch. Närmast fönstret, där rummet är som bredast, finns matplats (utanför bild) och soffan/sängen.
Fint och förvaring. En zinkbalja på en gammal charmig pall funkar fint som tidningsställ.
Vackert golv. Till det nya badrumsgolvet valde Maria Marrakech-kakel.
Rummet. Bäddsoffan valdes med omsorg för att även ett litet klaffbord skulle gå in i ettan.

Pluggar och jobbar

Namn: Maria Nilsson.

Ålder: 21 år.

Familj: Pojkvän Marwan, pappa Kent, mamma Karin och lillebror Joakim.

Gör: Pluggar på innovationsprogrammet med inriktning industridesign på Mdh. Jobbar också med administration på MBF, Mälardalens bostadsrättsförvaltning.

Bor: I en etta på 18,6 kvad-ratmeter på Bondebacken i Västerås.

Mer läsning

Annons