Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler har fotografier på väggarna

Fotokonsten är stor i Västerås. Haka på trenden och pryd väggarna med egentagna fotografier.

Annons
Anna Clarin, butikschef på Gallerix i Västerås, säger att intresset för fotokonst har ökat under de senaste åren. Både från egna bilder och från företagets fotogalleri på nätet där det finns 10 000 motiv att välja mellan.

Hos Gallerix i Västerås är en stor del av väggarna täckta av fotografier och bilder i olika storlekar och färger. Butikschefen Anna Clarin bläddrar i bunten med nyinkomna bilder.

– Vi har absolut märkt ett ökat intresse för fotokonst. Många väljer att förstora egna semesterbilder eller fotografier på familjen. Men vi har också märkt att fler beställer något från det stora utbud i vårt fotogalleri på nätet, säger hon och går bort till datorn för att visa.

Hon klickar upp hemsidan där bilderna går att beställa i olika storlekar, färger och på olika material. Allt från affischpapper till canvas, träplankor och plexiglas.

– Det finns 10 000 motiv att välja mellan och de printas efter beställning. Så det finns nog något som passar alla, säger hon och visar några av bilderna.

Även egna fotografier går att beställa på samma material. Men vill man få dem förstorade i butiken får man hålla sig till affisch, fotopapper eller canvas.

– Vilken storlek, färg och stil på ram man ska välja beror lite på hur man har det hemma och var de ska placeras. Om man till exempel väljer ett riktigt stort format kräver det ju lite plats, fortsätter Anna.

Att blanda egna fotografier och bilder från galleriet tycker hon kan blir riktigt snyggt och effektfullt.

– Absolut, och då får man även något som ingen annan har.

Hon har några tips till den som vill blanda stort och smått, eller olika färger och motiv på samma vägg.

– Om man ska sätta upp många bilder tycker jag att det är snyggt om man ändå försöker ha någon typ av röd tråd. Kanske bilder i samma färgskala, samma typ av motiv eller att man satsar på likadana ramar.

Hon tipsar också om att först lägga ut bilderna på ett bord eller på golvet innan de spikas upp på väggen.

– Då får man en bra överblick och man kan lätt flytta om dem tills det känns bra. Tänk också på att försöka ha någon rak linje i arrangemanget.

Också där får man kolla vad som gör sig bäst hemma. En rak över- eller nederkant fungerar, att bilderna sätts upp inom en fyrkant där ytterkanterna bildar raka kanter eller att det finns någon rak linje mitt i.

Även Jens Berming, fotograf och delägare i ateljé Eggeborn, har märkt ett ökat intresse för fotografier.

– Det har hållt i sig i några år. Hos oss är det främst egna bilder som man vill får förstorade.

Canvas är populärt, och stora format.

– Men det beror också en del på bilden och vilken effekt man vill ha.

Han vill också passa på att påminna om att vara rädd om sina digitala bilder.

– Spar dem på något mer ställe. Går kameran eller datorn sönder är bilderna borta.

Fotokonst går att få i en rad olika utförande, som här på träplankor.
Egna semesterbilder är populärt att göra fotokonst av. De kan också göra sig bra tillsammans med ett köpt motiv.
Trendigt på väggarna. Anna Clarin är butikschef på Gallerix i Västerås.
Jens Berming, fotograf och delägare i ateljé Eggeborn, säger att trenden med att fler väljer att förstora sina bilder och gör tavlor av dem har pågått i några år.
Annons