Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aron vågar vägra vitt kök

De ville ha ett kök att göra om. Och fann det i en lägenhet på Stora gatan. Men Aron Garberg och Anna Dimander vägrade vitt – de valde grönt.

Annons

Slit och släng är inget för Aron som i grunden är möbelsnickare men även är utbildad elektriker. Han tycker illa om konsumtionshetsen och ser helst att de möbler och prylar han omger sig med har en själ, och gärna en historia. Hans sambo Anna är likadan.

– Vi köper inte en massa saker som vi inte behöver och ingen av oss är egentligen särskilt intresserad av design. Men vi vill förstås att det ska se snyggt ut så när vi köpte den här lägenheten så tittade vi i massor av inredningstidningar för att få inspiration, berättar Aron.

Tidigare bodde de också centralt, på Domkyrkoesplanaden, men det var en hyreslägenhet och de ville ha en bostadsrätt.

I april flyttade de in på Stora gatan, i huset mitt emot Parkhuset. I bostadsrätten var det inte mycket gjort sedan huset byggdes för åtskilliga decennier sedan. Och det var precis vad de sökte.

– Vi ville ha ett stort kök som vi ville sätta vår egen stil på, och det hade inte känts rätt att göra om ett kök som var relativt nyrenoverat. Men det var inte det här.

Så de satte i gång att riva väggar. Ett sovrum offrades för att bli en del av köket. Hallen fick en stor, öppen klädkammare och intill köket skapades ett litet krypin som fungerar som kontor – både Anna och Aron är egna företagare.

På golvet i köket låg det ett enkelt klick-golv som Aron rev ut. Därunder fanns en betongplatta. Aron och Anna tyckte den var snygg och slipade plattan och oljade den sedan. Nu fungerar betongplattan som ett läckert golv, prytt av enkla trasmattor. Men det som drar till sig störst uppmärksamhet är att köksskåpen är gröna.

– Vi var trötta på alla vita kök och i en tidning såg vi ett duvblått kök som var fint, men sedan kom vi in på grönt. Färgen har vi valt själva, men skåpen har vi beställt från en köksfirma här i Västerås.

Det har en gammeldags stil, med pärlspont och klick-beslag. Den rymliga diskhon är placerad framför fönstret. Men trots den livliga trafiken utanför hörs inte ett knyst in i lägenheten.

– Det var en av de få saker som hade bytts i lägenheten. Fönstren är verkligen effektiva.

Nu består lägenheten av två rum, men köket är en klar favoritplats. I alla tak har Aron byggt in i belysning, som den elektriker han är. Även efter golvsocklarna i köket sitter små belysningskällor.

De har ljusa färger på väggarna och inga lister, varken vid golv eller tak vilket ger ett stilrent intryck.

Men även i sovrummet, med fönster mot innergården, syns det gröna. Golvet är täckt av en lurvig matta som egentligen består av två sammanfogade bitar, men som nu blir en heltäckande skön, grön botten i det annars ljusa rummet. Varmt och mjukt att gå på när man kliver upp för ännu en dag.

Och nästa projekt?

– Inget särskilt. Vi trivs bra som det är nu, säger Aron.

Fräscht. Betonggolv och grönt kök är inte så vanligt.
Smart. Ett bokställ på köksbänken behöver inte vara mer komplicerat än så här med gatstenar som stöd.
Kryddbänk. Anton har gjort denna kryddhylla med tillhörande bänk som på sommaren innehåller färska kryddor.
Enkel. Endast ett överskåp finns, i ett hörn, men denna anordning pryder väggen. Detta är lägenhetens enda Ikeaföremål.
Rundel. Barskåpet är gjort i bland annat päronträ.

Mer läsning

Annons