Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badkaret blev den perfekta grillen

Det är grillfest på gång hemma hos familjen Söderholm i Hallstahammar. Pappa Magnus, mamma Anna och barnen Gabriella och Pontus har bjudit in sina grannar, familjen Kanterfors. Och det är inte vilken grill som helst som ska används, utan ett gammalt badkar.

Annons
Magnus stolthet. Bänkarna som står runt grillen var sista projektet och de är precis färdigbyggda.

Familjen Söderholm bor i ett radhusområde i Hallstahammar som påminner om ett modernt Bullerbyn, men med fler barn. Huset är rödmålat med vita knutar och tomten är ovanligt stor för ett radhus, ca 800 kvadratmeter. Förra året fick Magnus för sig att utnyttja en oanvänd del av trädgården till att bygga en utegrillplats av ett badkar.

– En grill av ett badkar lät konstigt först. Jag hade aldrig hört talas om det, säger frun Anna.

Magnus slet ut fyra borrar när han gjorde hål i badkaret för att sätta fast det i det omgivande trät. Hans pappa Sune hjälpte till med bygget och det tog cirka tre veckor. Då jobbade de på kvällar efter jobbet.

Grunden är trädgårdsplattor och uppbyggda lekaplattor och på det står badkaret som Magnus köpt på blocket. Sedan har de byggt en träterrass runt om.

Grillen är redan väl använd och tänds även om det inte är mat på gång.

– Vi nördeldar lite också, säger grannen Stefan Kanterfors och skrattar.

– Det är mysigt att sitta och elda och filosofera. Jag eldar med riktig ved, men i dag använder vi kol för att det inte ska ta så lång tid, säger Magnus.

– Det är något ursprungligt och manligt med att sitta vid elden. Det kanske inte är manligt men när det grillas är det oftast männen som gör det, säger Stefan.

Eftersom både Anna och Magnus jobbar nästan hela sommaren grillas det mest på helger.

– Men vi grillar på vardagar också, säger Magnus.

– Vi grillade även i vintras, säger Anna.

I bakgrunden hörs sporadiska skrik och tjut. Leende barn leker vilt och springer upp och ner för de små gräskullarna.

– Det är bra att bo så här när man har barn, man lär känna varandra. Vi bodde sex år på förra stället och hade knappt pratat med grannarna, säger Stefan Kanterfors.

Magnus går och hämtar sittdynor till de nybyggda bänkarna med de passar inte och han går tillbaka med dem.

– Det finns båtdynor på Biltema, skriker Stefan till honom.

– Pappa, jag är huuungrig. 6-åriga sonen Pontus kommer springande från gräsmattan.

Vilken är din favoritmat Pontus?

– Eh, korv, köttbullar och kött!!!

Vilken tur, för i dag serveras det och mer. På menyn finns ryggbiff, köttbullar, korv, ost, champinjoner, potatisgratäng, sallad och bröd.

Nu kommer barn springandes från alla håll och kanter. Lukten av mat går inte att missa. Tillsammans dukar familjerna upp och delar ut mat.

Anna visar mig verandan vid huset som även Magnus har byggt. Hon berättar att det är maken som är den kreativa och kommer med idéerna.

– Jag brukar kalla honom för Ernst, säger hon och skrattar.

Familjeprojekt. Magnus pappa Sune hjälpte till att bygga grillen. Här i vedförådet skymtar lekablocken som utgör grunden.
Marinerad ryggbiff. Men till barnen finns det korv och köttbullar.
Fräsch sallad. Några gröna blad är aldrig fel. När vi besöker familjen är allting förberett in i minsta detalj.
Matos. På grillen denna kväll ser vi kött, svamp och ost. Det är inte konstigt att dofterna lockar til sig grannbarnen.
Magnus stolthet. Bänkarna som står runt grillen var sista projektet och de är precis färdigbyggda.
Skål. Äntligen är det dags att äta. Till vänster: familjen Söderholm, pappa Magnus, mamma Anna, Pontus, 6 år och Gabriella, 8 år. I mitten grannbarnen från vänster: Alex Goldman, 4 år, och bröderna Hjalmar, 4 år, och Wilmer, 6 år, Svenberg. Till höger: familjen Kanterfors: Emelie, 6 år, mamma Cecilia, lillasyster Matilda, 3 år och pappa Stefan. Foto: Per Groth
Familjeprojekt. Magnus pappa Sune hjälpte till att bygga grillen. Här i vedförådet skymtar lekablocken som utgör grunden.

Mer läsning

Annons