Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balans hemma med feng shui

Separation, flytt och nytt jobb på kort tid. Efter en brytningstid i livet har Kristina Hallberg på Lillåudden inrett enligt feng shui, för att få bra energi och balans i den nya tillvaron.

Annons
Nya kunskaper. Kristina Hallberg hade först tänkt att anlita feng shuikunnig hjälp, men läste sig sedan till hur hon skulle gå till väga.

– Feng shui är ett sätt att hitta en balans i hemmet. Men det är inte bara inredning utan kan också vara en livsstil. Det handlar mycket om att rensa ut, att människor samlar på sig för mycket. Ibland verkar det flummigt, ibland är det sunt förnuft, berättar Kristina Hallberg.

Den ”flummiga” aspekten är att feng shui är en livsåskådning med rötterna i Kina och har många tusen år på nacken. Det är ingen vetenskap, utan en tro på att balansera livsenergin Qi genom placering av ting, genom relationer till väderstreck och egenskaper samt till naturens element (jord, trä, eld, vatten och metall). Energier rör sig enligt bestämda mönster i natur och rum.

”Sunt förnuft”-delen är det mer handfasta strukturerandet av tingen. Ett exempel är att en massa elektronik runt sängen inte främjar avkoppling.

Varför bestämde du dig för att inreda enligt feng shui?

– Jag kände att det var viktigt att kunna landa i min nya tillvaro, med goda energier och att vara trygg. Jag har alltid haft ett inredningsintresse och kände att det var en kul grej att testa.

Redan i maj innan lägenheten var färdigbyggd var Kristina där och tog ut väderstrecken med kompass och ritade in på en planskiss över lägenheten. Utifrån väderstrecken placerade hon ett slags åttkantig feng shui-kompass, Pa Kuan, på skissen, och delade därmed in lägenheten i olika fält (se illustrationen).

– När jag flyttade in i slutet av juni var jag klar med inredningen i tanken. Jag hade gjort en skalenlig skiss i powerpoint, det har gått snabbt att komma i ordning.

Enligt feng shui minskar man chanserna till god energi och balans genom att exempelvis: använda fel färg i fel väderstreck (blå hör inte till söders eldtecken till exempel), inreda så att möbler blockerar energins väg genom rummet eller inreda ett sovrum i ”fel” väderstreck.

Genom att placera symboliska föremål i ett visst väderstreck främjar man enligt feng shui dess egenskap och får mer av energin. Exempelvis har Kristina placerat lite lyxigare oljor och salt i väderstrecket för välstånd. Ett annat sätt kan vara att placera objekt i par (två ljuslyktor, två fotografier, två statyer) i sydväst, riktningen för kärlek och relationer, och därmed stärka energierna.

– Man kan fokusera och få vägledning genom inredning, enligt feng shuin.

För att skapa lugn i sitt sovrum har Kristina Hallberg valt bort speglar och elektronik, och för att manifestera nystart är sängen och sänglinnet nytt, sänggaveln står för stabilitet.

Det mesta i trerummaren är gamla möbler. En del av utmaningen var att inreda utan att köpa allt nytt.

– Kommer man in här är det nog ingen som ser att det är feng shuimöblerat. Man kan säga att det är mina gamla saker som jag placerat med en tanke.

Vardagsrummet badar i ljus och ligger enligt feng shui i riktningen för självkännedom och kunskap, präglas av jord och berg och beige, vilket syns i möblemanget.

– Det blev som jag föreställt mig – lugnt, skönt, avkopplande. Det är ljusa färger med inslag av sten, trä och mjuka naturmaterial. Här hittar jag ro, kan fundera över mål och mening, och bara sitta och njuta.

Är du säker på att du gjort feng shuin rätt?

– Nej det vet jag inte, eller jo, för det känns rätt. Kanske finns det de som tycker att jag gjort fel, men poängen är att det ska vara bra för mig.

Vardagsrum i nordöst/öst. Kristina trivs i vardagsrummet. Enligt feng shui är nordöst och öst väderstreck för familj, hälsa, kunskap och självkännedom, kännetecken som väl passar ett ¿sällskapsrum. På väggen till vänster i bild anas en tavla med blå inslag, den nordliga riktningens färger. På motsatt vägg döljs platt-tv:n i en tavelgrupp. Foto: Margareta Andersson
Samlat. Beige, jord och trä i riktningen för kunskap/självkännedom.
Sovrum i söder. ”Många tycker inte att man ska ha gult i sovrummet, men jag blir glad av gult”, säger Kristina Hallberg om accentfärgen. Söders feng shuielement, eller tecken, är eld och gult knyter an till det även om rött är den egentliga färgen.
Vind. Lampskärmen med fjädrar har Kristina gjort själv.
Nya kunskaper. Kristina Hallberg hade först tänkt att anlita feng shuikunnig hjälp, men läste sig sedan till hur hon skulle gå till väga.
Med hjälp av kompass, skisser, litteratur och en Pa Kuan (feng-shuikompass) tog sig Kristina Hallberg an uppgiften.
Sydöst. Lyxiga oljor och salter står i välståndets riktning.
Metall är väst/nordvästs färg. ”Det är inte idealt att sitta mot en vägg, men riktningen står för kontakter och rådgivare och det är ju det arbetsrummet är ämnat för”.
Hallen i nordväst. Hängaren i industriell stil har Kristina köpt på Granit.
Barnens rum i nordlig riktning. Sjökortet på tapeten ¿anknyter till elementet vatten.
Lekfulllt i barnens hylla.

Mer läsning

Annons