Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balansera mellan uppgång och fall

En period blandad med glada vårlöften och kalla bakslag ligger framför oss.

Annons
Solglimt på trappan. En ny härlig pensée vid namn Frizzle Sizzle lyser upp på trappan. Foto Floradania

Vi vill nog bli lite lurade så här års. Det hör till att sitta på en skyddad plats i den första värmande solen och säga att ”Nu är det vår!”, trots att vi vet att det inte riktigt stämmer. Helt sant är dock att det finns en del att börja pyssla med utomhus nu, som räcker lagom för de varmare dagarna. Äntligen dags för trädgård, alltså!

BRA ATT GÖRA UTE

Skydda unga träd och buskar från rådjur och gnagare som kanin, sork och möss. Trädstammar kan skyddas med olika stamskydd, i form av kokosfibrer, plastspiraler eller stålnät.

Vid behov kan du beskära dina äpple- och päronträd nu. Men se det inte som en regel att beskära varje år, det är inte alls nödvändigt för alla träd. Läs mer i artikeln här intill: Varför och när ska äpple- och päronträd beskäras?

Klipp kvistar från buskar och träd nu innan saven stiger. Ta in dem och gör fina arrangemang. De kommer snabbt igång att växa nu när knopparna redan har börjat svälla lite. Hjälp till genom att duscha varje dag med blomspruta, så att inte knopparna torkar i den torrare inomhusluften. Läs mer på Odla.nu: Plocka in och driv kvistar

Gör snyggt på trappan och terrassen! Det kan se ganska trist ut nu med gammalt granris och vissen ljung som skräpar i krukor och korgar. Städa, släng, snygga till och åk sedan och köp dina första penséer och violer. De klarar några köldgrader och lyser upp fantastiskt fint! Plocka vissna blommor efterhand så kommer det nya hela tiden.

GRÖNT OCH SKÖNT INNE

Odla krasse i fönsterkarmen och få nytta och grönska som i en liten ask. Perfekt sätt för små barn att få sin första roliga odlingserfarenhet. Gör så här: Så fröna direkt på hushållspapper på ett fat. Det behövs ingen jord. Sprid ut fröna jämnt över papperet och vattna. I väntan på att fröna gror kan du täcka med en bit plastfolie med några små hål i för att hålla fukten. Fröna ska hållas konstant fuktiga. Odla gärna i omgångar så har ni alltid färsk och nyttig krasse att skörda!

Planera din trädgård i lugn och ro nu när den fortfarande är i vila. Det kan vara lättare att se helheten i trädgården när den ligger kal och öppen. På Odla.nu finns en serie som går igenom trädgårdens planering i olika steg. Börja med att läsa första delen: Funktion ambition

När ljuset börjar återvända är det dags att plantera om krukväxterna. Skaka av gammal torr jord, tvätta krukorna, fyll på med nyköpt blomsterjord och ge dina växter en bra start på det nya året. Om tillväxten varit kraftig byter du till en större kruka, annars är det inte nödvändigt.

Vårvinterhälsningar

Katarina Kihlberg

www.odla.nu

Annons