Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDEXTRA: Anna älskar eko

På en liten gård mitt ute på landet i Målhammar bor fotografen, trädgårdsbloggaren och ekofantasten Anna Forslund med sina fyra barn, två hundar, en katt med fyra kattungar, åtta industrihöns, ett okänt antal Gotlands- kaniner, åtta hönor, en tupp och 23 sniglar.

Annons
Innerummet. Anna Forslund vill testa aquaponisk odling – grönsaks- och fiskodling.Foto: Margareta Andersson

När vi hälsar på sitter fyra snoriga barn i kökssoffan och ritar. Minstingen Gunnar har haft falsk krupp under natten och hostat sig andlös, men i dag är det glada miner och snigeljakt som gäller.

På verandan till den röda stugan står en stor skål med vinbergssnäckor. Den pyttelilla i samlingen har dessutom fått ett litet plåster över en spricka i skalet.

– Ja, vi är lite som familj-en annorlunda här, skrattar Anna. Skulle jag behöva bo i lägenhet skulle jag självdö.

Och jag är beredd att tro henne där hon vant rör sig mellan odlingsrummet i det lilla huset där tomatplantor tar fart och hönsgården, där industrihönsen som bara för några månader sedan såg ordentligt tilltufsade och sorgliga ut, ser yvigt välmående ut.

Anna och Gunnar hjälps åt att plocka upp de ägg som lagts sedan i morse. 3-åringen balanserar stolt genom hela köksträdgården.

Här växer redan vitlök, kål och gräslök, men mer är på gång. På gårdens 200 kvadratmeter kommer potatis, morötter, bönor, pumpa, melon, chili, paprikor, tomat, spenat och gurka att bre ut sig bakom grenflätade vindskydd.

– Det är min fetisch. Jag vill bara fläta och fläta. Det är kul och så får man det precis som man vill ha det, skrattar hon.

Och inget på tomten går till spillo, bakom kaninernas tillhåll finns en gammal torrlagd brunn där Anna planerar en stuka som i vinter ska fungera jordkällare. Ett annat oprövat projekt är att börja odla grönsaker och fiskar i ett och samma akvarium, så kallad aquaponisk odling.

– Där odlar man både fisk och grönsaker i ett slutet system. Fisken Tilapia lever av växter. Vattnet från fiskarnas tank rinner ner till odlingarna som renar vattnet innan vattnet leds tillbaka till akvariet. Jag tror att det är framtiden, säger Anna.

Anna kom i kontakt med detta genom ett forskningsprojekt på KTH, innan hade hon bara stött på hydro-ponisk odling där växterna förses med näring direkt i vattnet.

Albin och Bo far omkring oss och låter, de verkar ha frisknat till av att komma ut i trädgården.

– Meningen från början var att kaninerna skulle bli föda, berättar Anna, men i höstas bestämde hon sig för att bli vegetarian.

– Det är verkligen en lättnad, kan man inte döda djuren själv ska man inte äta dem tycker jag.

Ägglycka. Industrihönsen värper glatt. Gunnar och Anna balanserar de sköra till köket.
Ritdag i köket. Bo, 5 år, Albin, 6 år, och Matilda, 8 år, är koncentrerade vid köksbordet medan lille Gunnar, 3 år, och mamma Anna Forslund har något annat i blicken.

FAKTA: Anna Forslund

Gör: Frilansande fotograf/skribent, bloggar om trädgård i bloggen Vita rosor och forgatmigej: www.vitarosorochforgatmigej.blogspot.se

Bakgrund: Utbildad sjuksköterska. Enligt egen utsago ekonörd med självhushållning som största intresse och utmaning. Har bloggat om trädgård och odling i fyra år. Är även företaget Nelson

gardens odlingsprofil.

Familj: Barnen Gunnar,

3 år, Bo, 5 år, Albin, 6 år, och Matilda, 8 år.

Bor: Hyr en stuga i Målhammar, Björksta socken, Västmanlands län.

Annas bästa odlingstips

Mer läsning

Annons