Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomstertid för fyra års arbete

Intensiv färgprakt, buktande kantlinjer, prunkande växter, väldoft och blickfång som glasflaskor och delfiner gör den lilla täppan på Önsta Gryta till en stor upplevelse.

Annons

För fyra år sedan flyttade Eva-Lena Karlsson från en hyresfyra några hus längre bort på gatan, till trean hon nu bor i. Hon lämnade en väl uppväxt, planerad och ompysslad trädgård (hon fick faktiskt pris för den i en tävling som hyresvärden Mimer ordnade) för en mindre täppa, knappt mer än en gräsplätt och ett stort träd.

– Det var ingenting här, jag har lagt om plattor, lagt kantstenar, fyllt på jord och lagt ut säckvis med vita stenar, berättar Eva-Lena Karlsson.

Olika slags kantstenar ger liv åt rabatterna. Några överflödiga har samlats till ett litet stenbarti. Några rabatter lyser av vita dekorations-stenar. Gräsmattan bryts av en trädtrall som omfamnas av en ljusgrön marktäckare, i sin tur matchar den fresiarosen intill.

Att en vanlig anonym hyresträdgård på fyra år omvandlats till ett färgsprakande fantasiland verkar hon inte tycka är så märkvärdigt.

– Det går ganska fort om man sköter om det.

Hon vill ha en vacker helhet, med färger och dofter som huvudingredienser. Kvällstid lyser solcellslampor upp rabatterna. Idéer kommer när hon kopplar av i solen på uteplatsen, och planen håller hon i huvudet.

– Jag planerar och köper växter efter hur de ser ut när det är klara, jag har förmågan att kunna se det färdiga resultatet framför mig.

Någon medveten planering för ständigt blommande rabatter har hon inte.

– Egentligen är det en slump att färgerna avlöser varandra från försommaren och framåt.

Trädgårdsintresse behöver inte vara dyrt understryker Eva-Lena. En delfin som tidigare var ett prydnadsföremål inomhus, pryder nu trädgården. Tomma glasflaskor fångar ljuset och skapar synvillor bland de lägre växterna. En trästege har fått färg och tjänstgör nu som kruktorn.

– De kostade 30 kronor styck och var så här små, men de växer till sig om man plockar med dem, säger hon om två gigantiska petunios i krukor, och måttar 20 centimeter i luften.

Tobaksblommor som självsått sig sedan förra året tar hon tagit tillvara. Hon får skott och sticklingar av vänner. Om hon någon annanstans ser en planta hon gillar, frågar om hon får ta ett skott. Skotten driver hon upp och sätter ut. När de vuxit till sig händer det att hon delar växten till två plantor.

Rymmer mycket. Mot fasaden utanför Eva-Lena Karlssons kök trivs bland annat tomater, dill, björnbär och smultron.foto: rune jensen
Gröna fingrar. ”A och O är att man plockar med dem”, säger Eva-Lena Karlsson och nyper bort några torra blad från Million bells-plantan.
Eget liv. En damejenne sprack i botten, en av Eva-Lenas perenner började växa inne i glasflaskan och sticker nu ut några trevande bland.
Med förtjusning. I Eva-Lena Karlssons planteringar gömmer sig många små skatter som fångar uppmärksamheten hos förbipasserande, både vuxna och barn. Foto: Rune Jensen
Lekfullt. Bland växter som hortensia, petunia, ormbundkar och kärleksört gömmer sig prydnadsföremål.
Ny funktion. En gammal mjökkanna fungerar som bas för fågelbadet. Kannan har Eva-Lena fått av en vän. Foto: Rune Jensen

Mer läsning

Annons