Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo i backspegeln

Blicka bakåt och du är inne. Formexmässan förra veckan är en fingervisning om vad som kommer till butikerna i höst. Det mesta andas svunna tider, även om det är helt nygjort.

Annons
Som en parisisk vindskupa 1940 - bäddning och sorumsstajling enligt märket Mimou.

1 Alice. Läser man Formex som en saga över vår tid, befinner vi oss i Underlandet. Tänk djur, färg, leksaker, uppåt väggarna, överbelamrat och tokerier och du lyckas med inredningen hösten 2012.

2 Grov dominans. Det ligger något oförberett över Shabbychicens död. Nu är det den danska industrivågen och franska bohemromantiken som dominerar med nött yta, mörka träslag och avskavd färg. Ändå var det tjockt av inköpare i de få kvarvarande romantiskt vita montrarna. Trendnissarna säger murrigt rustikt, men folket i Västerås, Ludvika och Trollhättan vill fortfarande ha vita spetsar.

3 Trä. Lackat, omålat, finsnickrat, svarvat, intartia – allt funkar. Matcha med gröna växter.

4 Moimoi. Finsk form tog stor plats på mässan. Formpressat trä, mönster à la Marimekko, organiskt formade ljusskällor, Alto, Kaj Frank, Iittala och Lilla My är punkter att orientera sig kring. I tidens plottrighet och prylträngsel står den finska formgivningen ut som ett av få minimalistiska/återhållsamma uttryck. 

5 Virkat. Kuddar, stolstynor, lampskärmar och korgar. Är det någon struktur som gäller är det den virkade.

Cross over. Formgivning inspirerad av skandinavisk och japansk formtradition. Minivaser av svenska familjeföretaget Lindform.
Märket Miss Etolie, som slog igenom med pompom-pyntet i år, plymflirtade på mässan med en monter inspirerad av 1920-talet.
Unga på gång. Bostad fastnade för de unga formgivarna Jenny von Döbeln och Veronica Ballart Lilja för Mini empire.
Rätt i tiden. Lövsjö loghouse gör timmermöbler, -golv och -inredningar. Köper du en möbel får du en lapp med info om var huset som blev råmaterialet stod.
Förr. Mimous monter för bäddtextil andades Paris på 1930-1940-talet.
Strikt. Finska trendklassiker i inspirationsmontern Moimoi. Helsingfors är Världsdesign huvudstad i år.
Stapelbara ljusstakar av unga formgivaren Therese Westman.
Ung på gång. Skåp med djurmotiv under namnet Wooden stories av Kristina Nordin visade på humor och hantverksskicklighet (c).

Mer läsning

Annons