Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byta bostad – billigt reseboende

Först hägrade Barcelona eller Bretagne. Men vi hamnade i Mafra, utanför Lissabon. Det blev inte alls som vi hade tänkt oss, utan mycket bättre. Så brukar det vara när man byter bostad under semestern.

Annons
Johannes, Ellen och Claes på vår närmaste strand.

Mafra ligger uppe på en kulle, två mil utanför Lissabon och en mil från Atlantkustens dramatiska klippor, och är en småstad som vuxit upp kring ett barockpalats från den tid då Portugal var en mäktig sjöfararnation.

Lägenheten som var vårt semesterhem under ett par veckor i juli tillhör familjen Marques, som samtidigt bodde i vårt hem i Stockholm. De bekantade sig med vår stad, åkte till vår favoritstrand och utforskade slott runt om i Mälardalen. Samtidigt vandrade vi backe upp och backe ner i fantastiska storstaden Lissabon, tog surflektioner i Ericheira och tillbringade kvällar på det mysiga utekaféet mitt emot Mafrapalatset.

Men en bytessemester ger mycket mer än vanligt turistande, eftersom man faktiskt lånar någon annans liv ett slag. Vardagliga saker, som att handla i en stormarknad i ett annat land, och sedan åka hem till sitt lånade kök och laga till de lokala råvarorna, blir ofta en minst lika minnesvärd upplevelse som mer traditionell sightseeing och slappa dagar på stranden.

En annan fördel är överraskningen. Dels så kan man inte vara säker på att få till en bytessemester just på platsen man har högst upp på sin önskelista, och dels hamnar man ofta på orter som inte finns i någon researrangörs utbud. Detta leder förstås till att man upptäcker pärlor man annars aldrig haft en aning om.

Familjen Marques och vi gjorde upp om vårt semesterbyte strax efter jul, via bytesorganisationen Intervacs databas. Det fungerar ungefär som en dejtingsajt – man betalar medlemsavgift och får sedan tillgång till tusentals andra medlemmars adresser. Sedan är det upp till en själv att finna bytespartners. Vi började leta i december, skickade iväg ett antal mejl och fick förslag från Sverige-sugna personer i Andalusien, på isländska landsbygden och en rad andra ställen. När vi kom i kontakt med Familjen Marques kände både de och vi att allt stämde.

Sedan diskuterade vi det praktiska via mejl, som datum för bytet, att vi skulle låna varandras bilar och försöka träffas innan våra semesterveckor hos varandra. Det blev hemma hos oss, eftersom vi bokat vårt flyg till Lissabon en dag efter att familjen Marques kom till Sverige. På det sättet fick vi en kväll tillsammans, åt middag ihop och bekantade oss med varandra.

Många frågar om det inte känns obehagligt att veta att främmande människor bor i ens hem när man inte själv är där. Men jag känner aldrig så, för att byta bostad handlar om vänskap och förtroende.

”Men om något skulle gå sönder”, invänder de tveksamma.

Byter man till sig ett hem är det självklart för båda parter att vara rädd om det.

Men frågan ger ändå skäl att granska sin inställning till materiella ting. Vad är värt mest? En pryl som går att ersätta eller en unik upplevelse?

För mig är svaret givet. Jag skulle aldrig vilja vara utan de vardagsliv jag bytt mig till runt om i världen, mellan Malmö och San Francisco.

Huset med lägenheten som vi bytte till oss i Mafra.

Mer läsning

Annons