Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att klippa ner perennerna

När perennerna börjar skjuta små livsglada skott ur marken är det hög tid att klippa ner fjolårsriset! Det blir fantastiskt fint när det är klart.

Annons
Dags för årets tillväxt. Daggkåpans döda ris är bortklippt och nu är det bästa att räfsa bort resten av blad och grenar med händerna.Foto: Katarina Kihlberg

Kanske tillhör du dem som klipper ner perennerna redan på hösten. Förr var detta mer regel än undantag − det skulle vara snyggt och städat i trädgården inför vintern. Jag och många med mig väntar dock med att klippa perennerna till nu på våren. Då står riset från i fjol kvar under vintern och skyddar rötterna under jorden från alltför mycket fukt och kyla.

När du ser att perennerna börjar vakna och skjuta upp små skott är det hög tid att börja rensa. Använd sekatör och klipp bort allt visset ris som står och spretar. Längs ner i plantan kan du rensa för hand för att plocka bort gamla löv och kvistar.

Det senare är dock en smaksak hur mycket krut man vill lägga på. Väljer du att inte rensa bort allt gammalt visset så tar naturens små medhjälpare, som maskar, gråsuggor och mikroorganismer, hand om det och bryter ner till mull. Jag rensar ganska mycket, dels för att jag njuter så på våren av allt det nya gröna, dels för att jag vill kontrollera om små hungriga mördarsniglar bor under blad och ihopklibbade kvistar. Det som rensas bort hamnar i komposten och får göra jobbet där i stället.

De perenna prydnadsgräsen klipper jag sist av allt. Deras rötter är känsliga för kalla och blöta bakslag och tar ingen skada av att stå kvar med sitt fjolårsris en extra stund. När du väl klipper ner dina prydnadsgräs bär du lämna några centimeter kvar av det gamla ovan mark som skydd mot vårens fukt och kyla.

I startgroparna. En nerklippt kärleksört redo att skjuta fart.
Lämna en stubbe kvar. Prydnadsgräsen bör lämnas några centimeter hög.

Mer läsning

Annons