Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att kratta manegen för vårens växter

Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu ger tips för täppan och inomhus. ”Vi går längre in i mars månad. Meteorologerna gav i helgen hoppfulla löften om vårens ankomst. Och nog värmer solen på ett annat sätt nu och vårlökarna tittar upp en efter en. Vi hälsar dem välkomna! Hitta så många stunder du kan att vistas ute nu – ljuset gör mycket gott såväl i naturen som för kropp och själ!”

Annons

BRA ATT GÖRA UTE!Beskär dina prydnadsbuskar nu för att ge dem en vacker form och få dem att blomma rikligt. Läs mer på Odla.nu: Att beskära prydnadsbuskar på vårvintern.

Sätt upp fågelholkar eller gör rent och reparerat dem du har. De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad.

Fortsätt att städa och göra vårfint! Det har effekt på både trädgårdens utseende och på ditt välmående. Ta en runda med kvasten och sopar rent gångar och garageuppfart och snygga till runt uteplatser och trappor.

Ser du vårpigga ogräs titta upp tar du bort dem så blir kampen inte fullt så ojämn när det börjar växa ordentligt.

GRÖNT OCH SKÖNT INNE Förkultivera dina sommarblommor om du inte redan är igång. Det är roligt och mycket givande att så egna fröer som blir sommarens färgklickar och doftspridare i din trädgård. Läs: Att förkultivera sommarblommor på Odla.nu.

Klipp ner dina övervintrande pelargoner och fuchsior. Ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och i en temperatur på 18−20 grader.

Botanisera bland årets grönsaksfröer och fundera på vad du vill ha. Tänk på att även på en balkong går det att odla grönsaker! Om det kommer jag att skriva längre fram, men kolla redan nu på vad du skulle vilja odla.

Börja så sakteliga gödsla krukväxterna igen. Ta halv dos och lite längre intervaller i början, öka sedan till normalintervall och -dos.

Varma hälsningar

Katarina Odla.nu!

Inflyttningsklar. Nu är tid att sätta upp holkar, eller städa ur gamla.
Soprent. Fräscha upp trappor, uteplatser, gångar och uppfarter.

Mer läsning

Annons