Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska möblera 450 kvm herrgård

Det är inte alla som har möjlighet att bo i en herrgård. Men det har Anneli Pettersson och Peter Ovrin. För några månader sedan flyttade de in i huvudbyggnaden på Geddeholms gård.

Annons
Luftigt. Än så länge provar de sig fram med möbleringen. Stora rum med högt i tak kräver möbler som tar plats, om det inte ska se för pluttigt ut. Anneli och Peter, och hans två barn som bor hos honom varannan vecka, har hela 450 kvadratmeter att bre ut sig på. Det tog sin tid att hitta en takkrona som var tillräckligt stor. Fyndet gjordes på en antikvitetsaffär vid gruvan i Sala.Foto: Anders Forngren

Jodå, det är här Noppe (Carl Adam) Lewenhaupt växte upp. Ni vet, kungens lekkamrat.

Men det är är ett tag sedan. Numera ägs gården av Västerås Stad som hyr ut de olika byggnaderna.

För fyra år sedan flyttade Anneli till en av flyglarna. Hon var trött på att bo mitt i centrala Västerås och ville ut i landets lugn.

Från första sekunden storttrivdes hon i Gäddeholm som hon kallar sitt paradis.

Sedan träffade hon Peter. När de bestämde sig för att flytta ihop var de överens om att ingen av dem skulle flytta in hos den andre.

– Vi ville skapa något nytt, tillsammans. Men jag kände att det skulle bli svårt att hitta något som skulle matcha Gäddeholm.

Nu hade de tur. Precis då visade sig att grannarna, som bodde i huvudbyggnaden skulle flytta och Anneli och Peter fick kontraktet. Anneli flyttade således bara över gården medan Peter sålde sin villa på Skallberget och så blev de sambo, på riktigt, för några månader sedan.

– Vi har ännu inte kommit i ordning, men vi har bestämt oss för att det ska få ta sin tid. När man är i vår ålder har man ju massor av saker och när man flyttar ihop blir det dubbelt av allt, säger Anneli.

Herrgårdsbyggnaden, som har anor från 1500-talet, är i gott skick, med modernt kök och bubbelbad. Några väggar har dock målats om. Nu har de elva rum och 450 kvadratmeter att boa in. För detta betalar de 15 000 kronor i månaden, sedan tillkommer uppvärmningskostnader.

– Vi tror det kommer att handla om ungefär 3 000 kronor i månaden.

Det finns också en jättelik vind med massor av förvaringsutrymme och en stor källare.

– Men det var dåligt med garderober, berättar Peter och öppnar dörren till ett av de de många stora rummen. Det är numera inrett med garderober och annan klädförvaring från golv till tak.

– Ett ton garderober kom i platta paket från Ikea, vi skruvade och skruvade....

Fast ett rum gjorde de klart direkt. Det har fått namnet whiskyrummet och här kopplar de av efter arbetsdagen. Peters whiskysamling har fått plats i gamla cd-hyllor från Ikea.

– Vi blandar Ikea, arvegods och auktionsfynd. Det finns egentligen ingen särskild stil vi behöver bevara. Huset är ju påbyggt, ombyggt och moderniserat genom åren, så vi inreder med det vi själva tycker om.

Maffig. Det tog sin tid att hitta en takkrona som var tillräckligt stor. Fyndet gjordes på en antikvitetsaffär vid gruvan i Sala.
Blåa rummet. Här är husets enda tapet, ett jaktmotiv, troligen från 1930-talet. Rummet används som gästrum.
Gubbe. I en hall hänger en blyertsteckning som föreställer en skräddare. Den får ingen flytta, för i så fall börjar det spöka. Sägs det.
Gamla detaljer. De flesta dörrarna har vackra målningar och hallgolvet är tillverkat av tegel från trakten.
Whiskyrummet. Anneli föredrar champagne medan Peter älskar whisky. Här får han plats med nästan hela sin samling. Och det är här de helst sitter efter arbetsdagen.
Annons