Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha dina tips till framtidslyan

I sommar flyttar framtiden in i en fyra på Vallby. Dina idéer får också plats!

Annons
Många vill bli fler. Omkring 20 företag, organisationer och kommunala verksamheter är redan med i Mimers projekt framtidslägenheten. Gunilla Pennanen och Eva Favaro från Mimer, visade teaterns scenograf Charlie Hellberg, NCC:s Bo Karlsson och Västerås stads Maria Gill lägenheten på Vallby där framtiden flyttar in.

Framtidslägenheten blir snart verklighet när det kommunala bostadsbolaget Mimer bygger om en fyra rumslägenhet i bottenplan med två uteplatser till ett titthål in i verkligheten om 15 år.

I dag startar Mimer och VLT Bostad en tävling för västeråsarnas egna förslag till framtidslägenheten. Du har tre veckor på dig att klura ut något riktigt framsynt!

Är du vardagspysslig och löser förvaringen hemma smidigt? Kan du koka soppa på en spis? Kan du knepen som gör att du aldrig slänger mat? Är du Uppfinnarjocke som gör regnvatten till källvatten? Bidra med dina idéer och ladda upp dem i formuläret här på vlt.se. Du kan vinna fina priser.

Du kan kika in i lägenheten och få inspiration av bildspelet här bredvid.

Sedan i februari har omkring 20 företag, organisationer och anställda inom kommun och kultur samarbetat i grupper för att ta fram en stomme i framtidshemmet. I tisdags träffade Bostad fem av dem på plats.

– Normalt är modellen liten, men nu är den i skala ett till ett, säger Bo Karlsson senior konsult på NCC. Han ser framtidslägenheten som ett labb där olika idéer kan prövas.

Maria Gill arbetar för Västerås stad med tillgänglighetsfrågor för äldre, hon hoppas att bostäderna i Västerås år 2026 (som är ett år som staden har ett pågående visionsarbete kring), byggs för att passa alla i stället för att behöva anpassas så småningom. En bra stark grundbelysning med lampor som inte bländar står på hennes önskelista för framtiden.

– Fallolyckor i hem skulle exempelvis minskas på det sättet, säger Maria Gill.

Om fyran fortsätter vara en fyra är inte helt säkert, även om det är troligt. Planerna på hur rummen ska omvandlas är inte helt klara.

Syftet med framtidslägenheten är inte att sia om trender för möbler, dekorationer och färger. Funderingar kring konsumtion, energi, resurser, ekologi och teknik ska samsas med tankar om hur framtida beteenden, hälsa, vanor, bekymmer och glädjeämnen ser ut år 2026.

Eva Favaro, Mimers marknadschef, vill att lägenheten ska väcka nya tankar om livet i hemmets lugna vrå.

– Det finns redan i dag många motsättningar. Vi vill ha stora kök, men lagar allt mindre mat, vi vill odla men köper färdigt, Vad händer med slösandet i framtiden? funderar hon.

Redan i dag ser familjebilden annorlunda ut än schablonbilden ”mamma, pappa, två barn”. Framtidens familjer kanske är än mer brokiga än dagens, och vilka krav ställer det på hemmet?

Även årstiderna kanske kan tas tillvara i framtidens bostäder.

Självklart blir det något riktigt framtidstekniskt galet i lägenheten, lite science fictionkänsla måste det vara. Kanske är det din gränslösa fantasi som ligger bakom?!

Den som annars har framtidskänslan på sitt bord är scenografen Charlie Hellberg.

– Min del är att se till att besökarna verkligen känner att de kommer in i framtiden, det är jättespännande, säger han.

I sena september ska framtidshemmet slå upp portarna för besökare och nya tankar om hur vi bor och lever. Då finns det dessutom en framtidsfamilj på plats, allt för att lägenheten ska kännas så äkta som möjligt.

Finns köket i framtiden? I dag är det navet i hemmet, hur ser det ut 2026? Tävla med dina tankar om framtidshemmet.
Grovköket i lägenheten i våras.

Mer läsning

Annons