Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha mera fart på Tidö slott

 Den som bor i ett kulturarv river inte väggar och målar vitt efter eget behag. Dessutom bör man gilla turister i trädgård och salonger eftersom hemmet måste ge inkomster. Möt Christina och David von Schinkel som jobbar för att ta sitt hem, Tidö slott, ur 1600-talssömnen ut på rallybanan.

Annons
MATSALEN. Christina von Schinkel visar matsalen i den privata delen av Tidö slott. Hon ansvarar för slottets visningar, konferensverksamheten  och värdshuset som har öppet sommartid.

Tidö. Först en fika i det moderna slottsköket. Solen letar sig in genom tjocka fönsternischer. Det är en makalös dag över Tidö, Mälaren slänger reflexer omkring sig bortom vassen och samtalet handlar om –ekonomi.

– Vi har kallet och njuter här varje dag, men de senaste åren har varit väldigt tuffa. Kultur är inget själv- spelande piano och att bygga företag och skapa värden kräver idogt arbete, säger David von Schinkel, som äger Tidö slott, ett av Europas få privatägda slott.

Här växte han upp men det var aldrig givet att han skulle ta över den stora, anrika egendomen.

– Nej, det var det inte. Vi gjorde en förhandling en dag om jag eller min syster skulle ta över eller om det skulle säljas helt.

I början av 2000-talet löste han ut sin syster Estelle och återvände som godsägare till Tidö slott tillsammans med sin hustru Christina.

Det var ett beslut som förändrade bådas liv. David lämnade bankvärlden i Stockholm och Christina lämnade sitt hemland Turkiet för att efter ett par år i Stockholm bosätta sig i Mälarslottet. Flytten till Sverige innebar inte minst en klimatutmaning.

– Jag kommer från en textilfamilj i Turkiet, med svensk mamma och fransk pappa. Jag bodde och jobbade där när David övertalade mig att flytta till Sverige vilket inte alls fanns i mina planer. Jag är väldigt mycket en medelhavsperson, säger hon och tittar på sin man.

Han ler tillbaka och försöker lite trevande få henne att komplettera identiteten.

– En ... mälar... medelhavsperson!

Christina von Schinkel nickar, hon är gammal simmare och har faktiskt också badat i isvak i Mälaren.

– Ja, jag var ju tvungen eftersom David sa att ”det gör alla svenska tjejer”. Det var ju inte alls sant men efter det har jag tryckt ner flera turkiska vänner i isvak, skrattar hon.

Flytten till Tidö innebar mera att bita i. Samtidigt som de blev föräldrar till sönerna Carl-David och Hervé, numera 12 och 9 år, och skulle skapa ett eget familjeliv vid Mälaren låg slottet där i grönskan, ett byggnadsminne med tunga kulturskatter och stora möjligheter men också en kravmaskin, inte minst för underhållet.

– Vi skulle kunna stoppa in 20 miljoner i slottet och ingen skulle se någon skillnad, säger David von Schinkel med en krass summering.

Men framför allt tycker de utmaningen handlar om att få nya besökare till slottet i en tid när all världens museer och konstskatter kan nås med ett klick via nätet.

Det går inte att påstå att Tidö slott låg i djup törnrosasömn innan de två tog över. Redan på 1970-talet öppnade Davids föräldrar slottet för allmänheten. Pappa Carl-David startade leksaksmuseet 1974 och mamma Catharina höll i visningar av Riddarsalen och paradvåningen. Pappa gick bort 1998, mamma finns fortfarande,

– Det vi förädlar i dag lade mamma och pappa grunden för, reflekterar David von Schinkel som ser slottet som ett lån av sina egna barn.

Men tiden kräver ett Tidö i tiden.

– Vi är extremt traditionsfasta, men med vida vingar. Det är inte tal om att sätta 1600-talsmiljön på spel men man måste addera business till gården. Vi har två spår i våra ambitioner: att bevara och återskapa de historiska miljöerna så mycket vi kan, men också utveckla besöksverksamheten.

2009 kompletterade de leksaksmuseet med en ambitiös, seriehistorisk utställning. Här ligger till exempel Kronblom på sitt sofflock och här har den hårdtuperade Modesty Blaise sin egen monter. Året före, 2008, startade den motorsportintresserade David Team Tidö med många gästförare, bland andra Björn Waldegård som fanns med fram till sin bortgång för knappt ett år sedan.

– Många tror att Team Tidö är en lekstuga för mig, men företaget är ett bra komplement till gården, det skapar event och drar in kunder. Team Tidö som företag omsätter tre gånger mer än gården och ger vinst och arbetstillfällen och det är jag stolt över, säger David von Schinkel som själv flugit och rullat runt med rallybilar i många tävlingar både på savanner och svenska vägar. Han avslöjar nyheten att Team Tidö med sina 20-tal tävlingsbilar, trailers samt fyra heltidsanställda och många säsongsanställda flyttar från Värmland hem till Tidö slott redan i maj.

Det är här i motorsporten som en av Tidös utvecklingsmöjligheter ligger, menar han och hämtar en svart jacka som han kränger på sig under respektfylld tystnad.

– Det är Ronnie Petersons, säger han och tar fram flera saker som tillhört nationalidolen och legendariske Formel 1-föraren som dog efter en krasch på italienska Monzabanan 1978.

– Den här satt i grillen på Ronnies sista Lotus, säger David och pekar på emblemet.

Långt nere i de låsta slottsvalven finns racerförarens overall och även utrustning från andra legendarer inom motorsporten. Planen på sikt är att öppna ett motorsportmuseum i stenstallet där rallybilar med historia ska locka besökare tillsammans med en permanent Ronnie Peterson-utställning.

– Här har vi stor hjälp av Ronnies dotter Nina och hans bror Tommy, säger David von Schinkel när han visar museet.

Här blir han stående och tittar ut över de vintergråa åkervidderna bakom stenstallet, där några rådjur stannar och tittar tillbaka på honom.

– Min dröm är att asfaltera en slinga härute och göra en svensk version av engelska festivalen Goodwood Revival med historiska bilar och besökare i historiska kläder. I England har biltävlingen 250 000 besökare varje år.

Christina von Schinkel gillar också motorsatsningen på Tidö och hon kör gärna själv, men går också med egna planer:

– Jag skulle gärna vilja se mera konserter i parken och underhållning, framförallt för ungdomar.

RARITET. Allt med historia attraherar David von Schinkel. Här med Björn Borgs signerade racket inköpt för museet.
PORSCHE JUNIOR. Den är tillverkad av Porsche-fabriken och kommer upp i 51 km i timmen.
INTARSIA. Tidö är känt för sina många vackra dörrar från 1600-talet.
RONNIE FÖRSTA. Ronnie Petersons pappa byggde den till sonen och blivande Formel 1-föraren.
VINTERSALONGEN.  David och Christina von Schinkel visar de privata delarna av slottet. I Vintersalongen firade David von Schinkel sin barndoms jular. I rummet finns flera av Tidös 43 unika intarsiadörrar tillverkade på 1600-talet av snickare i Västerås.
LÅNET. David von Schinkel, ser Tidö slott som ett lån av sina barn.
ENTRÉN. Tidö slott är ett byggnadsminne där inventarierna är skyddade i en stiftelse.
I BILJARDEN. Konferensgästerna blir allt fler. Christina von Schinkel sköter verksamheten.
SLOTTSKÖKET. Hon är uppvuxen vid Medelhavet och han vid Mälaren. ”Jag är  egentligen en Medelhavsperson”, säger Christina von Schinkel. Maken David tycker hon har smält in i Mälarnaturen.

Mer läsning

Annons