Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns harmoni i köket”

”Jag har ingen direkt vrå som jag föredrar, hela köket är däremot en central punkt i tillvaron”. Det säger Freddy Johansson, chef för Ikea i Västerås. Han slår sig ner på familjens absolut populäraste plats, den platsbyggda soffan vid ett av köksfönstren.

Annons
Favorithörnan. På den platsbyggda soffan vid köksfönstret ligger Freddy ofta och läser tidningar eller pratar i telefon. ”Här har man en bra vy över hela utrymmet och här dricker lillkiller alltid morgonvällingen”. Foto: Per Groth

För tio år sedan flyttade familjen till huset på Brandthovda, men mer plats behövdes vartefter de tre sönerna växer upp. Utbyggnaden på drygt 80 kvadratmeter är nu så gott som klar. Den rymmer bland annat ett stort kök som var inflyttningsklart i januari.

- I sju, åtta veckor var vi utan kök och utan vatten och avlopp. Vi hade bara toaletten och duschen på övervåningen som fungerade. Då hade vi god hjälp av våra mammor ¿i Salatrakten, som kom med mat, som vi värmde i mikron eller på en kokplatta. Vi körde med plastmuggar och papperstallrikar och den diska som blev diskade vi i badrummet. Man anpassar sig ganska snabbt, det blev vardag det också, säger Freddy.

Allt i köket kommer inte från Ikea även om det är lätt att tro det, även om den fasta inredningen gör det.

- Och hälften av vitvarorna kommer därifrån. Det är min fru Martina som skissat och ritat det mesta i köket och jag har skruvat ihop det. Hon ville ha en speciell ugn och den fanns inte på Ikea. Vi gillar att mixa nytt och gammalt, det skapar dynamik i rummet. En del är ärvt, annat är köpt på auktion.

I köket är det Martina som för det mesta står för matlagningen, Freddy tar hand om dukning, ”väldigt duktig på”, och plockar undan allt efter måltiderna,

- Det finns mycket harmoni i köket, vi började trivas här redan när tapeterna i mathörnan kommit upp och här samlas hela familjen ofta.

Matplatsen.
Över matbordet. Min fru gillar kristallkronor, den här är köpt på auktion.
Favorithörnan. På den platsbyggda soffan vid köksfönstret ligger Freddy ofta och läser tidningar eller pratar i telefon. ”Här har man en bra vy över hela utrymmet och här dricker lillkiller alltid morgonvällingen”. Foto: Per Groth
Spisen. Den fasta köksinredningen är från Ikea och hälften av vitvarorna, men ugnen är en Husqvarna.
Matplatsen. ”De två udda stolarna är från svärmor och de övriga köpte jag begagnade till min första lägenhet. Bordet är från Ikea, ursprungligen i björk men vi målade allt i vitt.

Mer läsning

Annons