Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är finalen

En tydlig följd för oss med trädgård, liten täppa, koloni eller balkong är att dagarna har blivit markant kortare. ¿Vi hinner inte ut och fixa efter jobbet, det är helgerna som står till buds, så länge de inte regnar eller blåser bort. Vad finns det då kvar att göra i trädgården och på balkongen innan vintern? Här är säsongens sista tips från Odla.nu.

Annons
Glädje. Gör fint på uteplatsen med vintergrönt, höstplanteringar och vackra fat. Renska bort visset och uppdatera hela hösten och vintern så lockas du ut i friska luften. Foto: Katarina Kihlberg

1 Prylar. Städa lagom i trädgården på hösten. Det är bra att städa undan prylar som ligger ute, som brädor, leksaker och tomma krukor, då de annars kan skapa utmärkt skydd för mördarsniglar att övervintra under.

2 Använd löven. Löv kan du städa undan om du inte trivs med att ha dem på gångar och altaner. Men ta dem tillvara! Räfsa in löven under buskar, sprid ut i grönsakslandet eller bygg en lövkompost. Förmultnade löv blir en underbar, gratis jordförbättring. Låt gärna löven på gräsmattan ligga kvar och förmultna. Blir lövtäcket för kompakt kan du köra över det med gräsklipparen för att finfördela och lufta, så att maskar lättare kan få ner dem under marken.

3 Platser. Altaner, trappor och balkonger städas för trivselns skull. Sopa undan skräp, töm visset i krukor, plantera höstfint, dekorera med pumpor, bär och kvistar och skapa en hösthörna som lockar dig att sitta ute så snart vädret tillåter.

4 Blomstersängarna. I rabatterna behöver du inte röja så mycket. Perenner ska helst stå hela vintern med sina vissna blad, stjälkar och frökapslar. Då skyddas rötterna under mark bättre från fukt och kyla. Löv och kvistar från träd och buskar får också gärna ligga kvar i rabatten och förmultna. Bildas kompakta klumpar av löv kan du räfsa sönder dem för att förhindra att platsen blir alltför trevlig för mördarsniglar och svampsporer.

5 Ogräs. Ta en sista runda och plocka bort allt ogräs du ¿hittar. Det är lätt att se nu och lätt att dra upp ur den fuktiga jorden.

6 Ta vara på tiden. Nu är det ”ute så ofta som möjligt” som gäller! Varje minut utomhus när det är dagsljus är guld värt de närmaste månaderna.

Odla.nu tackar för den här säsongen och önskar er en skön höst!

Annons