Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det rinner en skiljelinje genom stan

Stor tomt är inte så viktigt längre när vi söker hus. Vi saknar tid för trädgård. Kakelugn och högt i tak vill vi gärna ha. Men balkong är viktigare.

Annons
Delad stad? Att bo öster eller väster om ån sitter djupt rotat i västeråsarna, menar mäklaren Andreas Söderkvist. Den som kommer utifrån bryr sig inte om väderstrecken på samma sätt, medan Söderkvists kollega Bengt Hollaus ser en ökad segregation.

Så lät det när VLT bad några mäklare känna av trenderna på bostadsmarknaden i Västerås, just nu.

Det är Bengt Hollaus fastighetsmäklare och delägare i Aroseken Mäklarna som ser en avmattning i efterfrågan på stora tomter.

– Folk har inte lika mycket tid med trädgård i dag. Det är viktigare hur det ser ut innanför de fyra väggarna. Även ”gröna-vågandet” har avtagit. Ett tag skulle alla ut på landet och bygga sitt eget hus, i dag bor folk gärna kvar i stan för att undvika bilåkande, säger Hollaus som tror att det är mera bekvämtänk än miljötänk bakom de valen.

Attraktionen för att bo i sjönära lägenheter har också mättats, menar han.

– Förr skulle alla ned till Öster Mälarstrand och Lillåudden men i takt med att det byggs större lägenheter på andra ställen minskar attraktionen till sjön.

Han tycker sig också se en tydligare bostadssegregation i Västerås.

– Geografin har blivit viktigare för köparna. Det har blivit trögare att få människor att tänka sig att byta till andra sidan ån, än den man är van vid. Men det är lättare att göra en bra husaffär om man är geografiskt obunden, säger Hollaus.

Andreas Söderkvist mäklare och delägare i Mäklarhuset ser också den uppdelningen i stan.

– Men den är inte kopplad till samhällsklasser eller etnisk segregation. Att bo öster eller väster om ån sitter djupt rotat i gamla västeråsare. De som kommer flyttande in till Västerås från andra platser bryr sig inte om det här.

Hollaus tycker också att renoveringstrenden lagt sig. Fortfarande finns intresse att renovera sitt hus eller lägenhet. Men det har blivit svårare att låna pengar till det, menar han.

– Om man har en villa som ligger perifert och med stort renoveringsbehov så är det stökigare nu att få ihop pengarna. Därför blir det viktigare än tidigare att underhålla sitt hus.

Kakelugn med högt i tak har stor attraktionskraft och verkar vara något vi alltid drömmer om.

– Tyvärr finns det inte många sekelskiftesvåningar kvar i Västerås. Vill man ha sekelskifte hamnar man troligtvis i Vasastan där vi har en del bevarade kvarter. Annars finns det insprängt på lite olika ställen i stan där det kan stå ett hus byggt 1850 intill ett byggt 2012, vilken innebär att det kan tappa sin charm för den som söker sekelskifte.

Men balkong smäller alltid högre än kakelugn, säger Andreas Söderkvist. Förutom balkong är det viktigt att bostadsrätten ligger på rätt våning och har p-plats, konstaterar Patrik Janerin vid Fastighetsbyrån. Läget är konstant viktigt.

Om en mäklare fick önskedrömma skulle Bengt Hollaus önska flera små, billiga trerummare till Västerås medan Margaretha Humble, ägare av fastighetsmäklarbyrån Fru Humble`s, önskar flera centrala tomter:

– Det är mycket stor efterfrågan på centrala tomter. Men trots att det finns intentioner att förtäta och tomter som är så stora att de kunde delas medför Lantmäteriets höga krav att det inte går.

högsta önskan? Flera centrala tomter, säger Margaretha Humble fastighetsmäklare Västerås.
sjönära inte lika hett. Bengt Hollaus ser att trenden att bo vid sjön har mättats.
Justin Bieber. Själv lider han säkert inte av bostadsbrist. Däremot hans jämnåriga. Foto: Scanpix

Mer läsning

Annons