Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du är var du äter

Nu vill vi ha ett personligt kök som stämmer med vår livsstil. Koppardetaljer och ny teknik börjar hitta in i hemmets hjärta.

Annons
Ola Danielsson.

Köket är hemmets viktigaste rum. Där vill vi helst göra allt – läsa läxor, jobba och umgås. Vissa ändrar till och med planlösningen och ger köket det största utrymmet hemma.

Ändå lagar vi allt mindre mat. Men när vi väl gör det är det med besked och kvalitetsverktyg. Målet är att må så bra som möjligt i köket och det är inte bara till helgen som vi vill sätta guldkant på tillvaron. Vardagen börjar bli ett ännu viktigare inslag i livet och det är där kökstrivseln kommer in i bilden.

Det finns några olika strömningar som man ska kika lite extra på. Miljömedvetenheten och målet att laga så nyttig mat som möjligt är trender som påverkar köksinredningen just nu.

– Länge har vi sett att de vitmålande köken varit populära men nu börjat trävarianterna hitta hem igen. Ytorna får gärna vara sköna att ta på. Därför målar vi också träköken så att ytan får struktur, säger Ola Danielsson, produktchef på Ballingslöv.

Länge trodde man att de industriella köken med restaurangkänsla skulle bli en stor trend. Men de slog aldrig riktigt igenom. Däremot är materialen som finns i den typen av kök populära och vi ser många diskbänkar och tåliga stänkskydd i metall. Även de praktiska detaljerna är tåliga och av god kvalitet.

– Den franska bistrokänslan är däremot på stark frammarsch. Material som marmor, koppar och mönstrade klinkers hjälper till att skapa stilen tillsammans med rustikt trä. Det ger en varm och ombonad atmosfär, vilket är något man längtar efter, säger Ola Danielsson.

Men den personliga inredningsstilen påverkar också kökstrenderna just nu. Det gör att de öppna hyllsystemen, som ersätter högskåpen, kommer tillbaka. I dessa kan man arrangera förpackningar, porslin och uppläggningsskålar som stilfulla blickfång, samtidigt som de signalerar vad du står för. Snabbmakaronerna eller ekomjölet säger något om dem som bor här.

– Men även loppisfynd, antikviteter och rustika trälådor är populära eftersom de skapar en personlig stil, berättar Ola Danielsson.

Att människor väljer totalt olika kök kan arkitekten Charlotte Håkansson på Claesson Kök bekräfta. Det lilla köksföretaget från Dalarna specialritar nästan uteslutande alla kök de säljer och just nu arbetar de lika mycket med moderna som klassiska köksinredningar.

– Det gäller att balansera materialen så att helheten blir bra. Väljer man till exempel ett högblankt vitt modernt kök kan det vara bättre att satsa på ett golv i ett varmt material som trä. På det sättet blir helheten inte för kylig.

På teknikfronten händer det mycket. Induktionshällarna som länge dominerat börjar få konkurrens av de zonfria plattorna som gör att man kan placera kastrullerna var som helst på kokhällen när man lagar mat. Ångugnen och kylskåp med sval är andra teknikinnovationer som är intressanta. Med dessa försvinner mikron samtidigt som kylskåpet får större utrymme.

– Men det handlar fortfarande om produkter som är ganska dyra i inköp. Det är först när tekniken blir billigare som den får genomslagskraft, säger Charlotte Håkansson.

Träluckorna är tillbaka i köksinredningen. De vita och sterila köken är på väg ut.
Grått är en riktigt populär färg just nu. Varför inte satsa på ett grått kök?
Ett sätt att skapa ett personligt uttryck i köket kan vara att välja olika färger på över och underskåp. Ikeas ”Metod” finns i olika färger.
Pastellfärger ger ett mjukt och harmoniskt intryck.
Lådor ersätter högskåpen. Överblicken blir större och det blir lättare att hitta.
Detaljer av gula metaller kommer starkt även till köket. Satsa på en fläktkåpa i mässing eller koppar som ger rätt atmosfär.
Fransk bistrokänsla skapar du med mässingsdetaljer.
De personliga köken är populära just nu. Skapa en egen prägel genom att sätta upp emaljskyltar.
Förvara burkar och matvaror synligt - det blir både vackert och personligt.
Förvara burkar och matvaror synligt - det blir både vackert och personligt.
Trädetaljer ger en ombonad känsla.
Hinkar med lock för förvaring och källsortering behövs i köket numera.

Kort om fem kökstrender

1 Köket ska vara hemmets största yta. Sätt egen prägel på köket genom att blanda olika färger på luckorna eller plocka in udda föremål, som antikviteter.

2 Fransk bistrokänsla sätter tonen i vår. Den skapar du med rustika detaljer som korgar, trälådor, marmorbänkar, belysningsarmatur i industristil och koppar- eller mässings­detaljer.

3 Ny teknik tar plats i köket. Vi vill enkelt kunna läsa recepten på Ipad och lyssna på musik när vi passar långkoken. Trådlösa musiksystem och köksluckor som högtalare är några tekniknyheter som dyker upp.

4 Träköken kommer tillbaka. De naturliga materialen får gärna skapa strukturer på luckorna, så att det verkligen känns att naturen tagit plats i hemmets hjärta. Om man trots allt vill ha målade luckor ska man satsa på pastellfärger. Även de grå köksluckorna är omtyckta just nu.

5 Lådorna ersätter allt mer högskåpen. Höga lådor ersätter skafferiet och lådsystem nära spisen för tallrikar och grytor minskar de tunga lyften. Vi vill gärna ha kastruller, grytor och porslin i bra kvalitet. Vi lagar allt mindre mat, men när vi väl gör det vill vi ha kvalitetsverktyg som är praktiska och lätta att använda.

Mer läsning

Annons