Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkla tips för vårfint hemma

Med vårsolen kommer suget att ge hemmet ett lyft. Bostad listar knep för vårfröjd inomhus, vilket passar dig?

Annons
Nytt i krukor. Karolina Malmqvist, butikschef på Blomsterlandet i Västerås, med några stora exemplar av hortensior.Foto: Kenneth Hudd

Blomster:

– Vi behöver färg och doft så här års, säger Karolina Malmqvist, butikschef på Blomsterlandet i Västerås.

Just nu är härligt blommande mormorsväxter som hortensior och pelargoner i ropet när det gäller krukväxter inomhus.

Karolina tipsar om jasmin, kryddväxter och citrusväxter för den som vill förstärka vårkänslan inne med dofter.

Efter jul är det lite lugnare på blomstersugsfronten hos konsumenterna. Men plötsligt händer något.

– Så fort solen lyser så här års, då sätter det igång, då vill folk ha penséer, krokus och pärlhyacinter.

– Själv gillar jag färg, då känner man att våren är på gång! Jag gillar att matcha hemma, ett sätt är att låta en och samma färg gå igen i gardiner, kuddar och växter, säger Karolina Malmqvist.

Enkelt är annars att ta in våren genom att köpa pärlhyacinter eller kanske krokus och antingen sätta dem i vanlig kruka, eller plantera om dem i en vas eller en skål. Kombinerar man flera sorter bör man tänka på att de ska gilla samma förutsättningar, till exempel att de inte ska ha för mycket vatten, eller inte stå för mörkt.

Att sätta kvistar i en vas ger också härliga vårvibbar. Magnoliakvistar, sprakande gul forsythia, körsbärskvistar eller vacker vide är något alldeles särskilt så här års. Att se knopparna svälla och grönskan krypa fram ger hopp till våra vinter- glåmiga själar.

Keramik:

Har du redan gott om gröna växter hemma är det roligare att satsa på nya vårliga krukor som piffar upp fönsterbrädan.

Rustik kökskeramik i regnbågens alla färger är också i ropet. Ställ fram ett vackert fat och fyll med citrusfrukter så har du givit rummet ny färg.

Ett annat kökspiffartips är att plantera tulpanlökar eller primula i en gratängform och låta stå framme på köksbänken.

Färg på väggarna:

Gör slag i saken och måla om lite, eller sätt upp en härlig vårtapet! Genom att måla om en vägg eller bara en vrå, ger du ny energi hemmavid.

Begränsa omfattningen av projektet och fräscha upp med några nya tapetvåder. Nytt mönster på en vägg i hallen är kanske det som behövs för att hemmet ska få det där lyftet.

Textil:

Så klassiskt, så lätt och så rätt är tipset att byta ut dina tyger när en ny säsong står för dörren. Välj gardiner i skira pastellnyanser, blanda enfärgat och mönstrat för en romantisk vårkänsla.

Är du tuffare väljer du skarpare färger och stora mönster. Våren 2014 är mönster och starka färger nämligen helt rätt. Frossa i blomster och etnoinspiration nu när det finns så mycket att välja på.

Är du ingen gardin- människa är kuddtricket i stället att rekommendera. Köp nya överdrag till prydnadskuddarna i soffan eller på sängen. Kombinera olika nyanser av en färg, eller varva mönster och enfärgat för att få lite stuns. Vardagsrummet eller sovrummet blir som nytt på en kvart.

Mjukstart. Nya gardiner, plädar och pasteller i Hemtex tappning. Magnolia-kvistar är pricken över i. Foto: Hemtex
Keramik. Nya ugnsformar från Gerbera kan tjänstgöra både som kruka och fruktfat. Finns hos Önskabutiken i Sigma.Foto: Gerbera
vårvrå. Duros tapetkollektion, ”Historiska tapeter”, är skapad efter just gamla historiska tapeter och tillverkade med gammaldags limtrycksmetod. Finns hos Byggnadsvårdsbutiken i Dingtuna. Foto: Duro
Färgfest. Lyft rummet med färgsprakande prydnadskuddar. Finns hos Åhléns.
Blomsterbädd. Blommande keramikfat från Mateus. Finns hos Tullhuset living. Foto: Mateus
Sött. Vårig kruka med romantiskt mönster från Miljögården. Finns hos Kammaren.

Mer läsning

Annons