Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst Kirchsteigers bästa påsktips

Programledaren Ernst Kirchsteiger var på besök i Västerås i tisdags kväll. Bostad passade på att be om mästerliga tips inför den stundande helgen.

Annons
Inga skinnbyxor. Ernst Kirchsteiger var på västeråsvisit på Moderna hem och underhöll bland annat med historier om uppväxten. ”Kan ni tänka er den här kroppen i lederhosen?”, undrade Ernst, 1,98 centimeter lång, vars far kom till Sverige från Österrike. Ernst fick ibland upprätthålla österrikisk klädtradition och byxorna skavde illa. Ernst lovade då sig själv att aldrig tvinga på egna framtida barn lederhosen.

– Jag älskar påsken, det är en av de finaste helgerna, säger Ernst Kirchsteiger när Bostad stjäl några minuter av hans tid.

– Påsken är lite lugnare än exempelvis julen. Det är som inför en resa, man packar ihop och i ordning, och så ligger hela våren och sommaren framför en.

Själv firar Ernst helst påsk hemma på gården med de nu vuxna barnen och med andra nära och kära. Det brukar vara mycket skor i hallen. Han tycker att påsken handlar om enkelhet, att samlas och att laga mat, men nästan på ett ”bonnigt” vis.

– Jag är inte så mycket för färserade vaktlar med skumsås, det ska vara enkelt.

Det är mycket mat som rör sig i huvudet på Ernst Kirchsteiger just nu, han är uppe i förberedelserna inför sommarens tv-program där matlagning har en viktig roll.

Butiken Moderna hem hade Ernst som föreläsare på en kundkväll för att han skulle dela med sig av sina erfarenheter, berätta om sin formgivning och naturligtvis sprida stjärnglans.

– Jag kommer att ge en trendspaning, ge uppmuntran, dela ut några pekpinnar, berätta om mitt liv och förhoppningsvis locka till några skratt.

Fyra tips hinner han dela med sig av innan det är dags att gå ut och möta publiken.

1. ”Trumma ihop” släkt och vänner.

2. Satsa på ikoniska råvaror som lamm eller sill. ”Jag brukar göra en lerpotta med sill i ugn, oj vad gott det blir!”.

3. Nässelsoppa. Leta rätt på de späda skotten av nässlor och gör en god och nyttig soppa. Ernsts tips är att ge soppan ett lyft med en dos portvin.

4. Naturligt färgade ägg. Ernst tar det gulbruna skalet av gul lök och rullar in äggen i. Men innan han packar in ägget i folie och kokar det, strör han i ris innanför lökskalen. Koka som vanligt och ”Ta bort folien och du har ett underbart färgat ägg i gult och orange”.

Förutom att vara programledare och hela Sveriges mysiga knep och knåp-gubbe är Ernst Kirchsteiger också formgivare. Han har bland annat skapat mönster för textiltryck, kökstillbehör i gjutjärn (som han kallar njutjärn) och ljusstakar.

– Man ska se vad det ska användas till, säger Ernst om sin formgivning.

300 personer kom för att lyssna och mycket riktigt lockade Ernst dem till skratt, faktiskt på en gång då han svarade på den vanligaste frågan han får: Hur lång är du? (1,982) och Varför är du barfota i tv? (”Hur många av er går barfota på sommaren? Det är ju jätteskönt”.).

Intresserade åhörare. Ankie Barklund och Ann-Charlotta Lindgren kom för att höra på Kirchsteigers föredrag. ”Hans design är inte krånglig utan väldigt enkel. Man kan sätta sin egen prägel också”, sa Ankie. ”Det är lite kul detaljer i det han gör”, sa Ann-Charlotta och visade på söta vinbärssnäckor gömda i ett klassiskt bladverksmönster. Foto: Helena Bergenhamn

Mer läsning

Annons