Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rum med stjärnhimmel

En trappa ner. Sheela Job njuter av att gå ner i sin trädgård. Med nya uterummet landar hon i grönska och lä och kan duka för alla dem hon älskar att ha omkring sig.

Annons
Luft och ljus. Sheela Job lät riva den gamla träverandan och byggde ett uterum i nivå med marken i 1930-talsvillan.  ”Uterummet gav oss extra utrymme. Vi  använder det varje helg och  både jag och mina söner  har haft  många fester här och dukat vid långbord”, säger Sheela som njuter av att gå ned i sin trädgård, sitta i grönskan och ändå  slippa blåsten. Foto: Rune Jensen

Det var längtan efter lite mera sommar och mera utrymme som gjorde att familjen byggde på 1930-talsvillan med ett rum av isolerglas.

Den gula tegelvillan på Hammarby stadshage har kvar sin ursprungliga charm mot gatan och ser formmässigt ut som den förmodligen gjort sedan 1930-talet. Det är på baksidan, mot trädgården, som det nya glasade rummet reser sig med fyra meter i nocken och en golvyta på 22 nya kvadratmeter.

– Vi hade en träaltan med räcke här på baksidan förut. Men det var svårt att sitta där på grund av blåsten, berättar Sheela Job.

På träaltanen satt de någon meter över marken, men uterummet valde de att lägga på markplanet.

– Vi ville få en starkare känsla av att sitta i trädgården.

Det är Sheela Jobs matlagningsglädje som fått styra bygget. Det är därför man går ned i uterummet direkt från köket som försetts med skjutdörr. Så har hon fått en fungerande helhet för att kunna ta sina hemlagade rätter direkt från spis och ugn ut till sina gäster. Även köket har fått en ansiktslyftning: svarta bänkskivor, vita nya luckor, en fläkt i borstat stål.

Sheela Job kallar sitt nybygge för både ”uterum” och ”vinterrum”. Kärt barn har många namn. Det har stark isolering, golvvärme och värmelampor.

– Vi satt här i vintras också, med snö omkring oss och 20 minusgrader ute, säger Sheela.

Per Myhrvold har levererat glaset till Sheelas uterum. Han har arbetat med glasfasader i hela sitt yrkesliv bland annat till prestigebyggen som övre etaget på riksdagshuset och Aftonbladets tidigare byggnad i Globen.

– Isolerglasen hos Sheela består av tvålagsglas med argongas emellan, berättar Per Myhrvold för VLT.

Alltså två glas på fem millimeter vardera som sitter med 13 mm mellanrum där den isolerande gasen ryms. Värmeförlusten hos glas mäts i u-värde och de här glasen har ett u-värde på 1,2, enligt Myhrvold.

Energimyndigheten säger på sin hemsida att när man bygger om bör man se till att få glas med högst 1,2 i u- värde. När man bygger helt nytt bör man försöka pressa ned värdet ännu mera.

Per Myhrvold:

– Det var i 1980-talets mitt som man började med den flytande gasen argon i fönster. Före det använde man treglasfönster. Argongasen innebar att man kunde ta bort en ruta vilket underlättade för byggarna. Nu är man i energisparsyfte till- baka till treglasfönster – men med argongas i båda mellanrummen vilket ger ett u-värde på 0,7, säger Myhrvold, som hävdar att man därför inte måste ha så små fönster i energisparhus som man ibland kan se. En argumentation han säkert skulle kunna få mothugg på.

Annars är hans kardinalråd:

– Om man ändå ska göra ett uterum kan man lika gärna använda isolerglas eftersom det är konstruktionen, alltså bottenplatta, tak med mera, som kostar pengar, inte glasen.

värmelampa. Uterummets taklampa är en värmekälla.
Taket. Halva taket är täckt, för att begränsa solljuset, andra halvan är glas.
svartvitt. Köket har fått ett lyft med nya bänkskivor i svart till vita luckor och svart mosaik.
Runda former. Den gamla, röda soffans former harmoniserar med det runda aluminiumbordet och  den cirkelformade mattan.

Mer läsning

Annons