Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få din beskärda del

Tiden vi har nu är så fin! Det är som om trädgården, så här på sluttampen, verkligen vill visa vad den kan och få oss att inse att sommarens arbete har varit värt mödan flera gånger om.

Annons
En sista giv. Välj att inte putsa och feja med rosor som bildar vackra nypon och njut av färg i frostig höst.

Beskär dina träd och buskar. Vi är mitt inne i beskärningens tid, den så kallade JAS-perioden, juli-augusti-september. Nu kan du beskära de allra flesta buskar och träd. Det är en bra idé att skaffa en bok om beskärning som en guide i ditt arbete. ”Nya Beskärningsboken” av Klaus Vollbrecht och Han Veltman är ett bra exempel.

Fortsätt ta hand om dina rosor. Klipp regelbundet bort vissna blommor för att de återblommande sorterna ska ha kraft kvar att bilda nya blommor ett tag till och för att de engångsblommande ska kunna satsa sin energi på att bilda skott till nästa års blomning.

Rosor som bildar vackra nypon kan du välja att inte putsa och feja med – låt de vissna blommorna sitta kvar och bli till färgglada nypon som är vackra långt efter första frosten!

Ta ett varv med ogräset! Nu är en perfekt tid att ta bort så mycket ogräs som möjligt för att hindra att det får en tidig start nästa säsong.

Dela dina kryddväxter. Vill du föröka och föryngra kryddorna kan du dela dem nu. Gräv upp hela plantan, dela med händerna, med en kniv eller med spade. I mitten av plantan finns tillväxtpunkten – se till så att varje ny del får med sig en bit av den. Lägg ny fin jord i det gamla hålet innan du planterar tillbaka.

Mer läsning

Annons