Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånga tjuven med nätet

Få en varning via internet när du är på resande fot och se i direktsändning när inbrottstjuven länsar din bostad. Allt du behöver är en dator, en webbkamera och rätt program. Det finns faktiskt en uppsjö med smarta användningsområden för en webbkamera i bostaden.

Annons
Se möjligheterna med webbkamera och utnyttja tekniken till att hålla koll på vad som händer i din bostad. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra.)

Om du använder en webbkamera och dator hemma för chatt – så kanske du ska kolla upp vad du kan använda den till mer. En webbkamera kan nämligen vara perfekt till att bevaka ditt hem och den dyra bilen i garaget. Eller så kan den fungera som en perfekt barnvakt åt den lilla som sover i rummet bredvid.

Med ett lämpligt program kan du komma åt bilder från din webbkamera från vilken dator i världen som helst . Det går till och med att se bilderna i direktsändning i vissa mobiltelefoner.

Det finns många datorprogram som hjälper dig bevaka ditt hem med webbkameran. I många program går det att ställa in webbkameran så den sätts på när något rör sig i området. När kameran sätts igång kan du se till att det skickas ett email till dig. Smart om du vill spana efter tjuvar när du är bortrest.

Bilderna kan sparas direkt på hårdisken eller skickas över internet så du kan ta del av dem var som helst. Ett par exempel på sådana program är Webcamlocker och EvoCam . Det förstnämnda finns att ladda ned gratis för en prövoperiod. Fullversionerna av programmen kostar cirka 200 kronor.

För den som inte tycker att statusuppdateringen på Facebook är tillräcklig kan ett konto hos svenskägda Bambuser vara lösningen. Gratistjänsten Bambuser låter nämligen användaren spela in och direktsända med webbkameran på deras sajt. Med en enkel knapptryckning kan du dela med dig en länk på Facebook eller Twitter. Roligt om man vill visa några smaskiga direktsända bilder från festen.

Det går också utmärkt att lägga ut en inbäddad tv-bild på din blogg. Dessutom finns det Bambuser-appar till din Iphone eller Android-telefon som ger dig möjlighet att direktsända videoklipp från mobilen.

För den som har en Iphone eller en Android-mobil finns det även appar som låter dig följa din webbkamera på stående fot. Du kan rigga upp webbkameran vid exempelvis barnsängen och kan titta till ditt sovande barn titt som tätt - var du än befinner dig i bostaden.

För iphone finns exempelvis appen Air Cam och till Android finns appen Seedonk Camera Viewer som fixar detta.

Möjligheterna med webbkameror i hemmet är stora - bara fantasin sätter gränser för vad du kan använda dem till.

En liten kamera - många möjligheter. Varför inte rikta den mot kaffebryggaren så slipper du åka hem från jobbet för att se efter om du verkligen stängde av den eller inte?

Så säger lagen

Det är helt okej att filma utan tillstånd så länge som du inte placerar kameran så att den övervakar allmän plats.

Men du måste sätta upp en skylt eller på annat sätt upplysa om att du har en övervakningskamera uppsatt i hemmet.

Du måste även upplysa om att kameran fångar upp ljud, om den gör det.

Här kan du läsa lagen i sin helhet.

Mer läsning

Annons